VectorLinux

Cooking up the Treats => Distro development => Topic started by: vector on June 25, 2010, 12:32:48 am

Title: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: vector on June 25, 2010, 12:32:48 am
OK here we go with SOHO RC3 !!!! I think a lot of issues have been a addressed lots of updates (firefox seamonkey amarok) to name a few. There is a new plugin system in place called gecko-mediaplayer added xine-ui as was requested. Mplayer went thru a heavy upgrade and it's dependencies so handles a lot of new tricks. I added a little script to first install to ensure correct keyboard layout if non US in terminal mode. I really hope you all give this a good test as I really think this is it before final. Please post any reasonable suggestions to make it better and of course any bugs you may find still lurking. Thanks again for taking the time to test, it is much appreciated!!!
http://vectorlinux.osuosl.org/veclinux-6.0/iso-test/VL6.0-SOHO-RC3.iso
http://vectorlinux.osuosl.org/veclinux-6.0/iso-test/VL6.0-SOHO-RC3-CD2.iso

Cheers,
Vec
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: MikeCindi on June 26, 2010, 12:38:19 am
Loaded without issues. So far looks and "feels" good. Will look at previous issues and report the improvements if I ever get enough time (very busy the last few weeks and the next few may be the same).
Mike
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: drazen on June 26, 2010, 07:21:43 am
MD5 please?
Regards,
Drazen
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test///Xdelta problem on rc2.8, error rc3delta
Post by: vincent2 on June 26, 2010, 12:41:34 pm
Bonjour! Vector,

Great for RC3's coming..
 
still installing...

To take short cut , i went "ftp://ftp.osuosl.org/pub/vectorlinux/veclinux-6.0/iso-test/" , grabed "VL6.0-SOHO-RCRC3.delta" and "VL6.0-SOHO-RCRC3-CD2.delta", then using
---------------------------------------
xdelta pactch VL6.0-SOHO-RCRC3.delta
xdelta patch VL6.0-SOHO-RCRC3-CD2.delta
-------------------------------------------

But  "xdelta"  command doesn't work at all on VL6.0 soho RC2.8, being lack of "libglib1.22...so"library....had to log into Knoppix DVD, using xdelta to get full RC3 ISOs....then  "xdelta patch VL6.0-SOHO-RCRC3-CD2.delta" runing fine rc3 cd2 got generated without error at all...

"xdelta pactch VL6.0-SOHO-RCRC3-CD2.delta" just couldn't get crossed  at all, it just  prompted with  checksum erors of RC2.8 cd1..then downloading
"RC2toRC2.8.delta" again, "xdelta pactch RC2toRC2.8.delta" could get finished but still prompted  checksum MD error with RC2 (but actually when downloading RC2, i used tools checked many times that MD5 's correct)but i carried on "xdelta pactch VL6.0-SOHO-RCRC3.delta", it could get passed and generated RC3 now , but still promted with inconsistant MD5,errors....
tried above process many times , Md5 error remains..
luckily I chose installing from iso image on hard disk, the md5 error  doesn't make much trouble yet...
Now i'm installing, finished soon...

a bien tot
Title: strigidaemon
Post by: vincent2 on June 26, 2010, 12:47:33 pm
Bonjour!

strigidaemon still eaten up 100% CPU&RAM occasionally
what's the commands to unload it when booting up?
Title: mplayer not loading at all
Post by: vincent2 on June 26, 2010, 02:06:23 pm
------------------------------------------------------
$ mplayer
mplayer: error while loading shared libraries: libsmbclient.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
-------------------------------------------------------------
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: vincent2 on June 26, 2010, 02:09:24 pm
"tar.bz2" file can't be copied/transfered  from pluged USB flash disk
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: kc1di on June 26, 2010, 03:05:10 pm
RC3 installed with out any trouble.  and everything I use most often seems to be working fine.

Dave :)
Still haven't figured out how to install Chrome though.  the Dep that's missing at least as far as I can get is libnss3 I have nss and mozilla-nss installed but still can't find libnss3. 
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: GrannyGeek on June 26, 2010, 07:22:20 pm
Installation was flawless. I'd still like a pause to allow removing the CD2 before the system reboots. I can't install LILO to a floppy disk in the GUI installation and have to do my initial reboot with CD1. If my BIOS didn't give me an option to select a one-time boot device I'd have to stall things another way while I replaced the CD. Being able to remove CD2 before the reboot would make things more convenient.

VLPackager does nothing in VASMCC. If it's not going to be included it would be a good idea to remove the icon. LILO does not offer to include VL 7 alpha--the "fault" of VL7, not LILO, I think.

I did some updates (that were in /testing) and installed a bunch of programs, So far so good. I also installed XFce 4.6.1 from the repo and use that as my desktop environment instead of KDE. Fabulous! I haven't gotten brave enough to see whether I can get the choice of logging into XFce through KDM. I've just used my tried and true "choose linux-tui in LILO, after signing in type startxfce4".

One of my printers is a Lexmark X1270, which works in Linux but is not well supported. It includes a scanner, which has a very minimal Linux driver. The SANE driver has never worked well and puts in wide vertical streaks (the Windows driver doesn't generate any streaks). In earlier RCs, skanLite didn't display streaks in a scanned image and I thought they must have fixed up the SANE driver somehow. Alas, the streaks are back in RC 3.

This was installed on my slower Celeron desktop. Tomorrow I hope to install RC3 on my faster Athlon 64 X2 computer.

Thanks for RC3 and I can hardly wait for Final.
--GrannyGeek
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: retired1af on June 26, 2010, 08:12:32 pm
Got 'er installed and it's working fine. Haven't really had a chance to give things a workout as yet, but the installation was flawless, as usual.
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: retired1af on June 26, 2010, 09:37:29 pm
I'm happy to report that Gnome player works great with DVDs. Mplayer is sorta working. Won't display in full screen mode for some reason, but I suspect that's just a minor setting I haven't found yet. Xine, on the other hand, bombs as soon as I fire it up.
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: toothandnail on June 27, 2010, 01:09:33 pm
I'm happy to report that Gnome player works great with DVDs. Mplayer is sorta working. Won't display in full screen mode for some reason, but I suspect that's just a minor setting I haven't found yet. Xine, on the other hand, bombs as soon as I fire it up.

Strange. I've (finally) had enough time to install it. No problems during the install, and the text mode extension has got the keyboard and X windows setup working.

I've tried a Amarok, which works fine. I've also had a bit of a play with videos (mainly .avi format). The KDE movie player works fine for me, so does Mplayer and Xine.

I had a couple of strange problems with KDE (does the name Gurnsey ring any bells????), including one I've not seen before - I reduced the desktop icons to the smallest size available (mistake, I wanted them smaller, but not quite that small). After which, I couldn't move the icons on the desktop, nor could I launch anything using them. Very odd. Upping them one size and they all started to work again.

So far, looks pretty good from here. Pity I dislike KDE 4.xx more and more every time I use it....

Paul.
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: GrannyGeek on June 27, 2010, 02:58:38 pm
I installed RC3 on my Athlon 64 X2 desktop. Installation went fine. I did my usual setup while in KDE4 and when I had everything installed (printers, scanner, etc.) I installed XFce 4.6.1 through Gslapt, logged out, and logged in with startxfce4. (I had already selected Run Level 2 as my default; I really hate having the blasted X Window system perpetually present unless I do an init 2 command.) Has been pretty good except I've had Gslapt lock up three times in KDE4 or XFce4, which hasn't happened to me before. I've also had a lockup when I was working on Properties after right-clicking on a Panel Launcher in XFce4. These problems haven't happened (yet) on my ultra-Linux friendly Celeron desktop.

One disaster is that Frozen Bubble installed from Gslapt won't run. I get this:
Can't load '/usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/auto/SDL_perl/SDL_perl.so' for module SDL_perl: libSDL_ttf-2.0.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory at /usr/lib/perl5/5.10.0/i586-linux-thread-multi/DynaLoader.pm line 203.
 at /usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/SDL.pm line 13
Compilation failed in require at /usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/SDL.pm line 13.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/SDL.pm line 13.
Compilation failed in require at /usr/bin/frozen-bubble line 58.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/bin/frozen-bubble line 58.

I haven't had time to investigate these errors to see if it's a path problem I might fix with symlinks or just how Frozen-Bubble here is different from Frozen Bubble on my laptop and earlier VectorLinuxes.

On the Celeron desktop I had no problem playing a commercial DVD (the "Monk" TV show) with Xine and MPlayer. Gnome MPlayer didn't do as well but most of the time it worked okay. Dragon didn't work at all. I don't know if that's due to encryption on the commercial DVD but will test with a homemade DVD with no copy protection and see what gives. I installed XMMS and it disappears immediately if I try to enlarge the window to double size. Otherwise it does play music.

I find htop very useful and it's not installed in SOHO, so I added it from the repos.

I'll keep testing.
--GrannyGeek
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: retired1af on June 27, 2010, 04:33:39 pm
Had gslapt freeze on me first thing this morning after installing RC3 as well. Thought it was "one of those things".
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: Dweeberkitty on June 28, 2010, 09:56:56 am
Installation of RC3 went well and the final install looks good. A few comments:

There are some typos, spelling, and grammatical issues in the installer. For example when asked to insert the second disc I see the option on the button: “I dont have it” and the message says “You should insert it to the same drive used for the first CD.”

These should be edited to show: “I don't have it” and “You should insert it into the same drive used for the first CD.”

Not a big issue but I noticed several other small errors like that throughout the install but failed to make note of them. If possible, please direct me to the files where the messages and such are located in the installer. I will find time to proof-read them and submit edits.

I also saw when installing that the installer says KDE 4.4.1 is installing when really the version is 4.4.2. Also I saw that the “Graphic Image Manipulation Program” was being installed. The correct name is “GNU Image Manipulation Program.”


After the install (which went very well) I have a few concerns about the default settings.

First, strigidaemon is running by default. This eats up almost 100% of CPU on my machine. I let strigi do its stuff overnight and in the morning it was fine. However a new user would not be impressed by a sluggish machine right off. Along with this the strigidaemon doesn't do a whole lot of good if the KDE nepomuk service is turned off (so you can search stuff from Dolphin and such). I am of the opinion that strigidaemon should be off by default. Unfortunately it doesn't work like Google Desktop which only indexes while the computer is idle....strigi just goes for it.

Next I see that the default session settings are not consistent with previous VL releases. I think it was decided at one point that sessions need to have “Start with empty session” set by default. Otherwise programs from the last session open on login......which is not desirable for most users.

Finally I noticed that Desktop Effects were turned on by default. Perhaps this is only because I have a NVIDIA card that can do it that it detected that. But please consider that this probably should not be on by default, even for users that have the capability. The possibility of too many problems upon install could arise. Adventurous users can turn it on manually.


A few update requests. Hopefully these fall under the “reasonable requests” category.

KDE has a new version 4.4.4.
OpenOffice has new version 3.2.1 (VL installed 3.2.0).

I know both of those are kinda big but would be nice to have the updates.

I haven't had a whole lot of time to play with it yet. But as you can see from my comments, things are looking good (since I'm just picking on piddly little things).
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: retired1af on June 28, 2010, 08:01:08 pm
I think I may have tracked down my DVD issue. I downloaded VLC and started the configure process. It bombed with:

Quote
checking for buggy GNU/libc versions... found
configure: error: Buggy GNU/libc (version 2.5 - 2.7) present. VLC would crash; there is no viable
work-around for this. Check with your distribution vendor on how to update the
glibc run-time. Alternatively, build with --disable-nls --disable-mozilla and
be sure to not use LibVLC from other applications/wrappers.
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: retired1af on June 29, 2010, 08:00:10 am
One disaster is that Frozen Bubble installed from Gslapt won't run. I get this:
Can't load '/usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/auto/SDL_perl/SDL_perl.so' for module SDL_perl: libSDL_ttf-2.0.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory at /usr/lib/perl5/5.10.0/i586-linux-thread-multi/DynaLoader.pm line 203.
 at /usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/SDL.pm line 13
Compilation failed in require at /usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/SDL.pm line 13.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/SDL.pm line 13.
Compilation failed in require at /usr/bin/frozen-bubble line 58.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/bin/frozen-bubble line 58.

Just received the same error. :(
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: rbistolfi on June 29, 2010, 03:29:43 pm
One disaster is that Frozen Bubble installed from Gslapt won't run. I get this:
Can't load '/usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/auto/SDL_perl/SDL_perl.so' for module SDL_perl: libSDL_ttf-2.0.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory at /usr/lib/perl5/5.10.0/i586-linux-thread-multi/DynaLoader.pm line 203.
 at /usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/SDL.pm line 13
Compilation failed in require at /usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/SDL.pm line 13.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/lib/perl5/site_perl/5.10.0/i586-linux-thread-multi/SDL.pm line 13.
Compilation failed in require at /usr/bin/frozen-bubble line 58.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/bin/frozen-bubble line 58.

Just received the same error. :(

Check if you have SDL_Perl package installed. Looks like a dep info problem in the FrozenBubble package.
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: retired1af on June 29, 2010, 03:47:00 pm
Frozen Bubble worked on earlier RCs. For some reason, it's not with this one. Perl and SDL Perl are both installed.
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: rbistolfi on June 29, 2010, 05:51:35 pm
The problem seems to be the sdl package itself. Please post the output of:

Code: [Select]
ls /usr/lib/libSDL_ttf*
and

Code: [Select]
grep -r libSDL_ttf /var/log/packages
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: retired1af on June 29, 2010, 07:06:59 pm
No such file. Even did a locate libSDL_ttf. Nada
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: rbistolfi on June 30, 2010, 06:41:52 am
That would be the sdl package, try

Code: [Select]
slapt-get -i sdl #that's lower case L
as root.
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: retired1af on June 30, 2010, 07:13:52 am
Already installed and up to date.
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: retired1af on June 30, 2010, 08:11:59 am
For some reason, Open Office now refuses to open documents with a .doc extension claiming it can't import the document. The document WAS created in Open Office and saved as a Word document. Going to reinstall to see if that fixes things. **sigh**
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: GrannyGeek on June 30, 2010, 12:03:54 pm
Check if you have SDL_Perl package installed. Looks like a dep info problem in the FrozenBubble package.

SDL_Perl is listed as installed in /var/log/packages. If I have time, I'll do a comparison with where things are installed in RC2.8 and VL6 Standard.
--GrannyGeek
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: rbistolfi on June 30, 2010, 01:18:50 pm
Check if you have SDL_Perl package installed. Looks like a dep info problem in the FrozenBubble package.

SDL_Perl is listed as installed in /var/log/packages. If I have time, I'll do a comparison with where things are installed in RC2.8 and VL6 Standard.
--GrannyGeek

Something is not matching, maybe SDL_Perl expects another version of sdl or something like that. The software is looking for libSDL_ttf-2.0.so.0 which is missing. That library should be provided by sdl package, it could be that it is not installed or it is a different version. Either installing sdl or recompiling SDL_Perl against the new sdl should do the trick.
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: vector on June 30, 2010, 03:47:18 pm
Quote
Either installing sdl or recompiling SDL_Perl against the new sdl should do the trick
.......................
My mistake with the last release I updated sdl for the  new mplayer I built, however I did not update the others in the sdl family but that will  be done for next release. Thanks for catching it before final!!!

Cheers,
Vec
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: GrannyGeek on July 01, 2010, 03:47:16 pm
Today I worked with Gimp as installed in RC3. I had a crash (termination) every time I tried to drag and drop a dockable window to dock bar or dockable window tab. It's not a disaster because the tab menu works to add a tab to a dock, but still, it shouldn't happen, right? I don't know if it's a problem with Gimp or RC3 or my video driver (the xorg radeon driver for the Radeon Xpress 200). Just thought I'd mention it.
--GrannyGeek
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: Dweeberkitty on July 03, 2010, 04:20:16 pm
I see that Gimp 2.6.9 has just been released. It would be nice to sneak this into the final SOHO release.
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: retired1af on July 04, 2010, 10:51:11 am
Just tripped across this one.....

I installed all options when installing RC3, including lm-sensors. However, typing "sensors" in the cli results in:

Quote
Can't access procfs/sysfs file
Kernel interface access error
For 2.6 kernels, make sure you have mounted sysfs and libsensors
was compiled with sysfs support!

Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: Dweeberkitty on July 07, 2010, 05:22:48 pm
So now I see that Gimp 2.6.10 is out as of today. Download the source from here: ftp://ftp.gimp.org/pub/gimp/v2.6/

They haven't announced it on their website yet. Please include in the latest SOHO!!
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: lopanrs on July 07, 2010, 10:54:32 pm
Just tripped across this one.....

I installed all options when installing RC3, including lm-sensors. However, typing "sensors" in the cli results in:

Quote
Can't access procfs/sysfs file
Kernel interface access error
For 2.6 kernels, make sure you have mounted sysfs and libsensors
was compiled with sysfs support!

Try
Quote
# sensors-detect
as root and answer YES on all questions. Post the result.
Title: Re: SOHO RC3 is up and ready to test
Post by: retired1af on July 14, 2010, 12:27:04 pm
Some strange behavior being noted via the system logs. Every 2 seconds, I'm getting the following generated:

Code: [Select]
2010-07-14 12:31:22 bodacious kernel hda: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest }
2010-07-14 12:31:22 bodacious kernel hda: possibly failed opcode: 0xa0
2010-07-14 12:31:22 bodacious kernel hda: drive not ready for command

Not doing anything right now that requires cd-rom access and there is no disc in the caddy. Weird.