VectorLinux

The nuts and bolts => Multimedia & Games => Topic started by: wigums on April 06, 2014, 10:18:56 am

Title: no sound in 7.1 rc1
Post by: wigums on April 06, 2014, 10:18:56 am
i only have sound through firefox.... mplayer, xmms, vlc, etc there is no sound....but it works perfect when watching youtube in firefox for example.

 fuser -v /dev/dsp* and fuser -v /dev/snd/* both reurn nothing, to me meaning the card is not being accessed even when a media player is running. when i run firefox and browse a youtube video i get

(1:119)# fuser -v /dev/snd/*
                     USER        PID ACCESS COMMAND
/dev/snd/controlC0:  paul       3641 F.... panel-18-mixer
/dev/snd/pcmC0D0p:   paul       5667 F...m plugin-containe


lspci returns
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)

yes ive been through the mixer settings, it works obviosuly as ive got sound in firefox
Title: Re: no sound in 7.1 rc1
Post by: wigums on April 06, 2014, 04:26:38 pm
well ive managed to get UMPlayer working. while working on something else i re-installed libvdpau and MPlayer. so now UMPlayer has sound. vlc still has no sound atm however
Title: Re: no sound in 7.1 rc1
Post by: stretchedthin on April 06, 2014, 06:25:04 pm
I've noticed that I can only get sound in some applications when I remove pulseaudio.  Only then to lose sound in other requiring me to put pulseaudio back.  I've held off mentioning this thinking it may be my hardware, but if others can verify maybe this should be looked into further.
Title: Re: no sound in 7.1 rc1
Post by: wigums on April 06, 2014, 07:12:46 pm
verified and its being worked on per our irc discussion...just posting to let others know
Title: Re: no sound in 7.1 rc1
Post by: retired1af on April 07, 2014, 05:17:45 am
That's strange. I have sound in pretty much everything I've tested so far. VLC I had to change the output device, but everything seems to be working fine.
Title: Re: no sound in 7.1 rc1
Post by: wigums on April 17, 2014, 10:16:50 am
pulseaudio has been upgraded  and added alsa-plugins. anyone care to give it a test drive?