VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: OS upgrade Wireless downgrade  (Read 1043 times)

InTheWoods

  • Vectorite
  • ***
  • Posts: 302
OS upgrade Wireless downgrade
« on: November 13, 2009, 10:14:55 am »

I just upgraded an old p3 from Vec 5.8 to Vec6.0 standard. It has a D-link wireles card with an atheros chip in it. It worked fine with ndiswrapper before the upgrade. But now connects and loads at a terribly reduced rate. I downloaded and installed new Windows drivers for it to no avail.

Code: [Select]
ndiswrapper -l
netathw : driver installed
device (168C:0023) present (alternate driver: ath9k)

The ath9k is listed as an alternate driver. I see that it is a native linux driver on my system.

various ath9k files exist in these directories
Code: [Select]
/lib/modules/2.6.27.12/kernel/drivers/net/wireless/
/usr/src/linux-2.6.27.12/drivers/net/wireless/ath9k/

Does Wicd use the native linux driver by default?

I should also note that in Wicd "Preferences > WPA Supplicant Driver" the only choice that works at all is "wext"
And that I get excellent results sitting beside this machine with my laptop. Though of course laptops do have better anttenae then Desktop wireless cards.

So my two major questions are:
How can I use the native driver?
And how can I improve my speed? (the connection was good before)

Logged

InTheWoods

  • Vectorite
  • ***
  • Posts: 302
Re: OS upgrade Wireless downgrade <solved>
« Reply #1 on: November 13, 2009, 12:16:39 pm »

I have fixed the reception problem. We had done some cleaning so I moved the modem up 3 feet back to where it was on top of a TV. Signal quality improved from 41/100 to 76/100.

I was also sabotaging myself by trying out the new or a different driver whenever I did get a connection.
Turns out you need to reboot when you install a new driver

Previously you issued the command
Code: [Select]
service ifplugd restartbut ifplugd does not exist in Vec 6.0

I imagine I just had to restart the Wicd daemon. But I did not.

Thanks for the place to think out loud. It helps,

<solved>
Logged