VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: Mounting cdrom  (Read 844 times)

battleship

  • Member
  • *
  • Posts: 3
Mounting cdrom
« on: January 20, 2010, 10:08:26 am »

 Hi I'm having a problem mounting and unmounting my cdrom. Here's what's happening I want to copy some files from some cds to my home partition and my cdrom will mount some times and I can see the files I wish to copy great. But some times the drive seems to be mounted but won'taccess the files, other times I get "No media detected" message. And once mounted I get "device Busy" message when trying to unmount. I know it's not HDW or media related Since I am able to complete all of these actions using a Slax live cd with no problems. My fstab file appears normal so I'm unsure how to find out  the solution. ???
Logged

Daniel

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 704
    • TuxToys - Packages for VectorLinux 6.0
Re: Mounting cdrom
« Reply #1 on: January 20, 2010, 01:57:21 pm »

Hmm... I suppose it could be a hardware problem. One thing you can try for a software solution however, is to open VASM (Vector Administration System Menu) and then go to Utilities, then click on Mounter (I *think* it's in Utilities). There you will have an option to use VL-Hot or HAL for mounting. The difference being that VL-Hot puts less drain on system resources but HAL auto-mounts things. You are probably using VL-Hot (by default). You might try using HAL and see if anything changes. Also, I think that if you just push the button to open the cd tray, it should unmount the device. HTH
Logged
The following sentence is true. The previous sentence is false.

VL 6.0 SOHO KDE-Classic on 2.3 Ghz Dual-core AMD with 3 Gigs of RAM

budulay

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 568
  • NewComer
Re: Mounting cdrom
« Reply #2 on: January 20, 2010, 08:33:15 pm »

I've seen the message that the device is busy before. What that means is that there is a program open that is accessing the data on your cdrom. What might help is closing the filemanager you've used to access the files. Also the no medium message might mean that the cd haven't been recognized yet. Just wait for a few seconds and try to mount it again.

HTH
Logged
VL6.0-Light@MSI MS-1652(AMD TurionX2 ZM-84 2300 MHZ, 4 GB RAM, 250 GB HDD, Nvidia GForce 9600M GT, GIGABYTE AirCruiser N300)
Registered Linux user #473602
SlackBuild Repository for VL7.Not much but it's a start. Join in!

battleship

  • Member
  • *
  • Posts: 3
Re: Mounting cdrom
« Reply #3 on: January 22, 2010, 08:23:42 am »

Well I got it solved sort of I couldn't resolve the problem w/cdrom. It just refuses to mount so I just uncomented the cd writer and added it in fstab and  added it to mtab. thats working fine but I still would like to figure out why cdrom isn't working this only occurrs with vector that I get the no media msg it works fine using a live cd. Possibly a driver issue? Ive tried most of the options but still not getting any where.
Logged

budulay

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 568
  • NewComer
Re: Mounting cdrom
« Reply #4 on: January 23, 2010, 04:48:04 pm »

You could check encodings and permissions.

Could you post the whole line that describes cdwriter and the one for cdrom from fstab?
Logged
VL6.0-Light@MSI MS-1652(AMD TurionX2 ZM-84 2300 MHZ, 4 GB RAM, 250 GB HDD, Nvidia GForce 9600M GT, GIGABYTE AirCruiser N300)
Registered Linux user #473602
SlackBuild Repository for VL7.Not much but it's a start. Join in!