VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: VL Light and Lexmark 2030 printer  (Read 1792 times)

dln9

  • Member
  • *
  • Posts: 16
VL Light and Lexmark 2030 printer
« on: February 23, 2010, 09:21:54 pm »

I found the ppd file for the Lexmark 2030 printer attached to the computer running VL Light, and copied it to a directory on the computer.  Then, using the "Manager Printers" feature, I set up the printer using that ppd file.  The CUPS utility says that it found the printer just fine.  But, when I try to print to it, the print job gets into the print queue, but the print job manager says that the "State" - whatever that means - is "stopped", and the job just sits in the queue.  Of course, nothing happens with the printer itself. 

How do I get printing to work in VL?  I'm not sure what to do/try next. 

Thanks in advance for any help. 
Logged

nightflier

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 4140
Re: VL Light and Lexmark 2030 printer
« Reply #1 on: February 24, 2010, 04:54:35 am »

How is the printer connected to your computer, USB or parallel (old fashioned printer) cable?

If it is parallel, you need to enable the port: as root, run vasm > service > hwset and check the box for parallel.

After enabling the port and rebooting (or if USB), use the print manager (user: root if it asks). In the Printers tab, click the "Cancel all jobs" button, then the "Start printer" button, if visible.
Logged

dln9

  • Member
  • *
  • Posts: 16
Re: VL Light and Lexmark 2030 printer
« Reply #2 on: February 24, 2010, 06:26:51 pm »

Thank you. 

The connection is parallel, I had already enabled that, yet I have the problem I described. 

Other ideas.....??? 
Logged

nightflier

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 4140
Re: VL Light and Lexmark 2030 printer
« Reply #3 on: February 28, 2010, 12:17:39 pm »

Try stopping and starting the printer using the CUPS interface. Do you see any error messages displayed?
Logged

dln9

  • Member
  • *
  • Posts: 16
Re: VL Light and Lexmark 2030 printer
« Reply #4 on: February 28, 2010, 04:35:12 pm »

No error messages. 
Logged

nightflier

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 4140
Re: VL Light and Lexmark 2030 printer
« Reply #5 on: February 28, 2010, 05:19:38 pm »

Do the print jobs show up in the "Jobs" tab?
Logged

dln9

  • Member
  • *
  • Posts: 16
Re: VL Light and Lexmark 2030 printer
« Reply #6 on: February 28, 2010, 07:41:50 pm »

First off, I misunderstood your prior question about errors when stopping and starting the printer.  I now realize - I think - that you meant, were there any error messages in the error log, not - as I thought - were there any error messages that popped up. 


So - when I stopped and restarted the printer, here are the messages: 


E [28/Feb/2010:21:18:50 -0600] Pause-Printer: Unauthorized
I [28/Feb/2010:21:18:58 -0600] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3752)
E [28/Feb/2010:21:18:58 -0600] Pause-Printer: Unauthorized
I [28/Feb/2010:21:18:58 -0600] Saving printers.conf...
I [28/Feb/2010:21:18:58 -0600] Printer "lexmark" stopped by "root".
I [28/Feb/2010:21:19:03 -0600] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3761)
I [28/Feb/2010:21:19:03 -0600] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3764)
I [28/Feb/2010:21:19:07 -0600] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3770)
E [28/Feb/2010:21:19:07 -0600] Resume-Printer: Unauthorized
I [28/Feb/2010:21:19:13 -0600] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3776)
E [28/Feb/2010:21:19:13 -0600] Resume-Printer: Unauthorized
I [28/Feb/2010:21:19:13 -0600] Saving printers.conf...
I [28/Feb/2010:21:19:13 -0600] Printer "lexmark" started by "root".
I [28/Feb/2010:21:19:19 -0600] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3785)
I [28/Feb/2010:21:19:19 -0600] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=3788)
I [28/Feb/2010:21:19:30 -0600] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3797)



And, when I printed something, it does appear in the job queue, but nothing happens.  Here are the messages from that: 

I [28/Feb/2010:21:21:03 -0600] [Job ? ? ?] Request file type is application/postscript.
I [28/Feb/2010:21:21:03 -0600] [Job 4] Adding start banner page "none".
I [28/Feb/2010:21:21:03 -0600] [Job 4] Adding end banner page "none".
I [28/Feb/2010:21:21:03 -0600] [Job 4] File of type application/postscript queued by "main4".
I [28/Feb/2010:21:21:03 -0600] [Job 4] Queued on "lexmark" by "main4".
I [28/Feb/2010:21:21:03 -0600] [Job 4] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID 3874)
I [28/Feb/2010:21:21:03 -0600] [Job 4] Started filter /usr/lib/cups/filter/foomatic-rip (PID 3876)
I [28/Feb/2010:21:21:03 -0600] [Job 4] Started backend /usr/lib/cups/backend/parallel (PID 3877)
I [28/Feb/2010:21:21:09 -0600] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/jobs.cgi" (pid=3891)
E [28/Feb/2010:21:21:11 -0600] PID 3876 (/usr/lib/cups/filter/foomatic-rip) stopped with status 1!
I [28/Feb/2010:21:21:11 -0600] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more.
E [28/Feb/2010:21:21:11 -0600] [Job 4] Job stopped due to filter errors.
I [28/Feb/2010:21:21:25 -0600] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3905)
Logged

nightflier

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 4140
Re: VL Light and Lexmark 2030 printer
« Reply #7 on: March 01, 2010, 04:37:50 am »

Sounds like you have the printer hooked up right then. Good start. I don't know much about the printer driver configuration. Have you tried the instructions here?: http://www.openprinting.org/printer/Lexmark/Lexmark-2030
Logged