Please support VectorLinux!

Author Topic: Windows Shares  (Read 801 times)

davec51

  • Member
  • *
  • Posts: 18
Windows Shares
« on: July 25, 2010, 06:18:54 am »
I have VL6.0 installed on a Pentium IV box. It installed uneventfully and works fine, except that I have no idea how to access my shared files on a wired networked Windows XP computer. I have successfully set up to print from the remote printer, and I think I have Samba installed, but I don't know where to go from there. The Samba setup sends me to a hml page that I can't figure out.

bigpaws

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1868
Re: Windows Shares
« Reply #1 on: July 25, 2010, 08:33:12 am »
This is from a post found from using the search bar.

Quote
1. type smbclient -L xxx.xxx.xxx.xxx (put the IP or the hostname of your XP system) -U username in your linux console/terminal. Key in the password afterward if it require it.

2. Use the mount command as follows:
# mount -t cifs //ntserver/download -o username=xxx,password=xxx /mnt/xxx

3. Use following command if you are using Old version such as RHEL <=4 or Debian <= 3:
# mount -t smbfs -o username=xxx,password=xxx //ntserver/download /mnt/xxx

PS: If you didn't set access control on your XP share folder there is no need to specify the username and password

That should get you going.

Bigpaws

davec51

  • Member
  • *
  • Posts: 18
Re: Windows Shares
« Reply #2 on: July 25, 2010, 09:37:51 am »
Thanks, Bigpaws. I followed the procedure you outlined but I still couldn't get access. I think I'm not ready for the Vector prime-time, since I get access with any other Linux system. Too bad.

toothandnail

  • Tester
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 2527
Re: Windows Shares
« Reply #3 on: July 26, 2010, 03:46:54 am »
Thanks, Bigpaws. I followed the procedure you outlined but I still couldn't get access. I think I'm not ready for the Vector prime-time, since I get access with any other Linux system. Too bad.

I've found in several instances that, unless you have either a correct /etc/hosts file or a local DNS server, the mount command needs IP addresses instead of machine names. I've also found (no idea why) that combining username/password works better than specifying both separately.

An example:

Code: [Select]
mount -t cifs -o user=admin%xxxxxxr //10.1.0.10/backup /mnt/smb
The above only works if the 'backup' directory is already set up as a share.

I have no idea why, but I found the user=<name>%<password> works more reliably than specifying user= and password=

Paul.