VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: No more Sound with new MOBO  (Read 1729 times)

Pita

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1326
No more Sound with new MOBO
« on: August 27, 2010, 08:51:40 pm »

I had to get a new 2nd hand MOBO for my VL6-box and have now no more sound.

If I do alsaconf it shows a strange sound card found: "mpu401  snd-mpu401

The same is true for the VL7-alpha2 box.

VL6-KDE-Live gives an error when trying to configure sound and says it
reverts to null or such a thing.

Trying to play a sound I get:
ALSA lib pcm_dmix.c:1008:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
aplay: main:590: audio open error: No such file or directory
aplay is installed.

output of lspci
 /sbin/lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE DRAM Controller/Host-Hub Interfa
ce (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE Host-to-AGP Bridge (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #
1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #
2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #
3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 82)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DB/DBL (ICH4/ICH4-L) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DB (ICH4) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1)
02:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:05.1 Modem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. SmartLAN56 56K Modem
heisspf@~:$ /sbin/lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE Host-to-AGP Bridge (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 82)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DB/DBL (ICH4/ICH4-L) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DB (ICH4) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1)
02:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:05.1 Modem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. SmartLAN56 56K Modem

 /sbin/lsmod|grep snd
snd_seq_oss            15024  0
snd_seq_midi_event      2612  1 snd_seq_oss
snd_seq                25916  4 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_pcm_oss            22268  0
snd_mixer_oss           8488  1 snd_pcm_oss
snd_cs4236             19088  0
snd_mpu401              3136  0
snd_wavefront          22472  0
snd_usb_audio          44252  0
snd_wss_lib            13688  2 snd_cs4236,snd_wavefront
snd_pcm                33180  4 snd_pcm_oss,snd_cs4236,snd_usb_audio,snd_wss_lib
snd_opl3_lib            4800  2 snd_cs4236,snd_wavefront
snd_timer              10376  4 snd_seq,snd_wss_lib,snd_pcm,snd_opl3_lib
snd_page_alloc          3812  2 snd_wss_lib,snd_pcm
snd_hwdep               3120  3 snd_wavefront,snd_usb_audio,snd_opl3_lib
snd_mpu401_uart         2748  3 snd_cs4236,snd_mpu401,snd_wavefront
snd_usb_lib             9160  1 snd_usb_audio
snd_rawmidi            10136  3 snd_wavefront,snd_mpu401_uart,snd_usb_lib
snd_seq_device          2780  4 snd_seq_oss,snd_seq,snd_opl3_lib,snd_rawmidi
snd                    26888  17 snd_seq_oss,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_cs4236,snd_mpu401,snd_wavefront,snd_usb_audio,snd_wss_lib,snd_pcm,snd_opl3_lib,snd_timer,snd_hwdep,snd_mpu401_uart,snd_usb_lib,snd_rawmidi,snd_seq_device
soundcore               2660  1 snd

Help welcome!!!
Logged

Pita

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1326
Re: No more Sound with new MOBO
« Reply #1 on: August 28, 2010, 02:00:12 am »

I did now an adjustment in the BIOS a proper sound card is now found.

Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97

However, trying to play sound I get:

ALSA lib pcm_dmix.c:1008:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
aplay: main:590: audio open error: No such file or directory.
Logged

Pita

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1326
Re: No more Sound with new MOBO
« Reply #2 on: August 28, 2010, 09:02:52 pm »

S O L V E D  :D :) ;D
Logged

GrannyGeek

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 2567
Re: No more Sound with new MOBO
« Reply #3 on: August 28, 2010, 09:22:20 pm »

Don't leave us in suspense! What did you do that fixed the problem?
--GrannyGeek
Logged
Registered Linux User #397786

Happily running VL 7 Gold on  a Sempron LE-1300 desktop (2.3 GHz), 4 G RAM,  GeForce 6150 SE onboard graphics and on an HP Pavilion dv7 i7, 6 gigs, Intel 2nd Generation Integrated Graphics Controller

Pita

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1326
Re: No more Sound with new MOBO
« Reply #4 on: August 28, 2010, 11:42:58 pm »

OK then. The idea came to me last night when half asleep. I noticed that alsamixer
and xfce-mixer showed as a card "USB Camera". In xfce-mixer I could change to
the now real card, however, it would not accept the control settings.

So this morning I unplugged the webcam from the USB port and could get
the sound working. Alsamixer immediately showed as a card now Intel 82801DB-ICH4
What a crazy thing that was.

Now to the problem that I have no Internet connection in VL6 with the new MOBO. I posted that
under Web & Internet and no help has come yet.
Logged

GrannyGeek

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 2567
Re: No more Sound with new MOBO
« Reply #5 on: August 29, 2010, 05:23:29 pm »

Those USB cameras can be troublesome when you're configuring sound. Glad you got it figured out.
--GrannyGeek
Logged
Registered Linux User #397786

Happily running VL 7 Gold on  a Sempron LE-1300 desktop (2.3 GHz), 4 G RAM,  GeForce 6150 SE onboard graphics and on an HP Pavilion dv7 i7, 6 gigs, Intel 2nd Generation Integrated Graphics Controller

Pita

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1326
Re: No more Sound with new MOBO
« Reply #6 on: August 31, 2010, 12:56:38 am »

I had to get another MOBO since the first one was apparently not compatible
with my software. With this MOBO now I do not have the problem with sound
re USB webcam. :)

 Unfortunately still now Intenet connection. ???

 /sbin/lspci
00:00.0 Host bridge: ALi Corporation Device 1683
00:01.0 PCI bridge: ALi Corporation PCI to AGP Controller
00:02.0 PCI bridge: ALi Corporation M5249 HTT to PCI Bridge
00:03.0 ISA bridge: ALi Corporation M1563 HyperTransport South Bridge (rev 20)
00:03.1 Bridge: ALi Corporation M7101 Power Management Controller [PMU]
00:04.0 Multimedia audio controller: ALi Corporation M5455 PCI AC-Link Controller Audio Device (rev 03)
00:0e.0 IDE interface: ALi Corporation M5229 IDE (rev c5)
00:0e.1 Ethernet controller: ALi Corporation M5261 Ethernet Controller (rev 30)
00:0f.0 USB Controller: ALi Corporation USB 1.1 Controller (rev 03)
00:0f.1 USB Controller: ALi Corporation USB 1.1 Controller (rev 03)
00:0f.2 USB Controller: ALi Corporation USB 1.1 Controller (rev 03)
00:0f.3 USB Controller: ALi Corporation USB 2.0 Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1)

I posted under Web & Internet the configuration output of lsmod..
Logged