VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: Epson Clean Utility Problem  (Read 4728 times)

Martin109

  • Vectorite
  • ***
  • Posts: 290
Epson Clean Utility Problem
« on: January 19, 2011, 03:40:23 am »

I've just connected an Epson Photo 890 to my Fujitsu running VL6.0, and used CUPS to install it no problem.  As far as printing goes it's working OK.

However, it's clear the print heads need cleaning.  When I go to the CUPs page and click on 'Manage Printers', and 'Clean Print Heads', I get the following error message:

Epson "/usr/lib/cups/filter/pstoraster failed"

How do I get round this?
Logged
Compaq Armada E500, i686 Pentium III, 512Mb RAM, 3.2 Gb HDD, running Vector Linux 5.9 Standard

Fujitsu Lifebook, i686 Pentium M, 1.7 GHz, 1028Mb RAM, 40 Gb HDD, running Vector Linux 6.0 Standard

Compaq Evo, i686 Pentium M, 1.4 GHz, 512Mb RAM, 40 Gb HDD, running Vector Linux 6.0 Standard

davidlondonuk

  • Member
  • *
  • Posts: 55
Re: Epson Clean Utility Problem
« Reply #1 on: January 27, 2011, 08:29:53 am »

I have an old canon pixma 1800, the linux printer driver prints fine but the extras like cleaning etc only work when I log into windows (using virtualbox) and use the gigantic driver that came on the CD with the printer.

I can't say the same for your epson but if you check out the linux driver on the net you can normally find out what its capabilities are.
Logged

Martin109

  • Vectorite
  • ***
  • Posts: 290
Re: Epson Clean Utility Problem
« Reply #2 on: January 27, 2011, 09:49:20 am »

Thanks.  I may try that.

I'm experimenting with mtink at the moment.
Logged
Compaq Armada E500, i686 Pentium III, 512Mb RAM, 3.2 Gb HDD, running Vector Linux 5.9 Standard

Fujitsu Lifebook, i686 Pentium M, 1.7 GHz, 1028Mb RAM, 40 Gb HDD, running Vector Linux 6.0 Standard

Compaq Evo, i686 Pentium M, 1.4 GHz, 512Mb RAM, 40 Gb HDD, running Vector Linux 6.0 Standard

newt

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1132
Re: Epson Clean Utility Problem
« Reply #3 on: January 27, 2011, 10:35:52 am »

From the printer manual (platform independent):

Checking the print head nozzles:
Quote
-Make sure that the printer is turned off.
-Hold down the maintenance button (teardrop and paper icon) and press the power button to turn on the printer.
-Then release only the power button first.
-When the printer starts the nozzle check, release the maintenance button.

If the nozzle check page does not print satisfactorily (for example, if any segment of the printed lines is missing), then you should clean the print head as explained below. If the printout is satisfactory, you are ready to print your first page.

Clean print heads:
Quote
1.  Make sure that the power light is on and that the error light is off.
2.  Hold down the maintenance button for three seconds. The printer starts cleaning the print head and the power light begins flashing. Print head cleaning takes about thirty seconds to complete.
3.  When the power light stops flashing, print a nozzle check pattern to confirm that the head is clean and to reset the cleaning cycle.  If print quality hasn’t improved after repeating the nozzle checking and cleaning procedures four or five times, contact your dealer.

Caution:  Never turn off the printer while the power light is flashing. Doing so may damage the printer.

Hope this helps.
Logged

Martin109

  • Vectorite
  • ***
  • Posts: 290
Re: Epson Clean Utility Problem
« Reply #4 on: January 27, 2011, 02:45:26 pm »

Thanks, newt.

A good case of RTFM. ;D
Logged
Compaq Armada E500, i686 Pentium III, 512Mb RAM, 3.2 Gb HDD, running Vector Linux 5.9 Standard

Fujitsu Lifebook, i686 Pentium M, 1.7 GHz, 1028Mb RAM, 40 Gb HDD, running Vector Linux 6.0 Standard

Compaq Evo, i686 Pentium M, 1.4 GHz, 512Mb RAM, 40 Gb HDD, running Vector Linux 6.0 Standard