VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: Sound problem  (Read 2121 times)

Murdock

  • Member
  • *
  • Posts: 76
    • Arenal Botanical Garden
Sound problem
« on: February 05, 2011, 04:42:01 am »

Hi guys. Did another install yesterday and have no sound.I have a USB speaker setup. Here's some code
You are working as doug
Frequently used programs:
Configuration  : vasm
File manager   : mc (press F2 for useful menu)
Editor         : mcedit, nano, vi
Multimedia     : alsamixer, play
localuser:root being added to access control list
Vector:/~
doug:$ cat /proc/asound/modules
 0 snd_hda_intel
 1 snd_usb_audio
 2 snd_usb_audio
Vector:/~
doug:$

No sound anywhere...YouTube, avi, mp3 etc.
Suggestions ?
Logged

Murdock

  • Member
  • *
  • Posts: 76
    • Arenal Botanical Garden
Re: Sound problem
« Reply #1 on: February 05, 2011, 04:51:24 am »

A bit more

root:# lsmod
Module                  Size  Used by
snd_opl3sa2            16620  0
snd_wss_lib            25088  1 snd_opl3sa2
snd_opl3_lib           10496  1 snd_opl3sa2
snd_mpu401_uart         7680  1 snd_opl3sa2
snd_seq_dummy           3716  0
snd_seq_oss            31872  0
snd_seq_midi_event      6912  1 snd_seq_oss
snd_seq                48368  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_pcm_oss            37408  0
snd_mixer_oss          15104  1 snd_pcm_oss
speedstep_lib           4740  0
freq_table              4352  0
snd_hda_codec_realtek   190340  1
cdc_ether               5760  0
usbnet                 14728  1 cdc_ether
snd_usb_audio          81152  0
snd_hda_intel          25544  2
rtc_cmos               10144  0
snd_usb_lib            15872  1 snd_usb_audio
snd_hda_codec          60928  2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
rtc_core               15132  1 rtc_cmos
snd_rawmidi            19872  2 snd_mpu401_uart,snd_usb_lib
rtc_lib                 3328  1 rtc_core
snd_seq_device          7436  5 snd_opl3_lib,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq,snd_rawmidi
snd_hwdep               7812  3 snd_opl3_lib,snd_usb_audio,snd_hda_codec
i2c_i801                9616  0
snd_pcm                67972  5 snd_wss_lib,snd_pcm_oss,snd_usb_audio,snd_hda_intel,snd_hda_codec
i2c_core               21268  1 i2c_i801
r8169                  27780  0
iTCO_wdt               10916  0
snd_timer              19976  4 snd_wss_lib,snd_opl3_lib,snd_seq,snd_pcm
snd                    51492  23 snd_opl3sa2,snd_wss_lib,snd_opl3_lib,snd_mpu401_uart,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_hda_codec_realtek,snd_usb_audio,snd_hda_intel,snd_usb_lib,snd_hda_codec,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_hwdep,snd_pcm,snd_timer
mii                     5376  2 usbnet,r8169
soundcore               7008  1 snd
snd_page_alloc          8840  3 snd_wss_lib,snd_hda_intel,snd_pcm
evdev                  10144  5
joydev                 10048  0
Vector://home/doug
root:#

Logged

The Headacher

  • Louder than you
  • Global Moderator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 1553
  • I like the bass to go BOOM!
    • Multimedia on VL (work in progress)
Re: Sound problem
« Reply #2 on: February 05, 2011, 06:23:18 am »

The problem is that the USB speakers use a built-in soundcard (which is why the snd_usb_audio module is loaded). The soundcard in your pc is the default soundcard.

You can change it, as shown here: http://forum.vectorlinux.com/index.php?topic=4888.0 .
There may also be an easier solution: If the speakers also have audio connectors, you can just connect them to the internal soundcard (intel HDA),  with a cable like this:
 
Logged
Most music on my soundcloud page was arranged in programs running on VL.