VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: Installed the latest claws mail and it now will not run  (Read 1922 times)

Lyn

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 674
Installed the latest claws mail and it now will not run
« on: August 10, 2013, 10:18:16 pm »

This is what I get when running from a terminal.

claws-mail: error while loading shared libraries: libenchant.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
Logged

hata_ph

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 3261
  • -- Just being myself --
Re: Installed the latest claws mail and it now will not run
« Reply #1 on: August 11, 2013, 05:37:21 pm »

What version of VL you are using?
What version of claw-mail you have installed?
Do you have enchant installed?
Logged

Lyn

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 674
Re: Installed the latest claws mail and it now will not run (solved)
« Reply #2 on: August 11, 2013, 10:41:39 pm »

using the standard 7.0 64bit version, and the version of claws-mail is 3.92 enchant 1.60 - down graded that to 1.50 and now I have claws-mail!   So looks like that was the problem.

Marked as solved
Logged

hata_ph

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 3261
  • -- Just being myself --
Re: Installed the latest claws mail and it now will not run
« Reply #3 on: August 11, 2013, 11:19:12 pm »

there is a 64bit version of claw-mail and enchant available in the 64bit repo, why you want to install the 32bit version?
Logged

Lyn

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 674
Re: Installed the latest claws mail and it now will not run
« Reply #4 on: August 12, 2013, 12:51:32 pm »

as I have said elsewhere I have only enabled 64 bit repositories.
Logged

roarde

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 628
  • move the needle
Re: Installed the latest claws mail and it now will not run
« Reply #5 on: August 12, 2013, 01:45:23 pm »

I noticed a few i586 packages, but very few and not those. There are dependencies listed that are i586. Still, a repo that has them would have to be enabled for them to be pulled in (but 'x86_64' > 'i586').

Available repos have gotten to be a long list, and something could be overlooked.

How about
grep ^SOURCE /etc/slapt-get/slapt-getrc
Logged
Robert
VL 7.1 Light

hata_ph

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 3261
  • -- Just being myself --
Re: Installed the latest claws mail and it now will not run
« Reply #6 on: August 12, 2013, 05:25:29 pm »

as I have said elsewhere I have only enabled 64 bit repositories.

show us your /etc/slapt-get/slapt-getrc
Logged

Lyn

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 674
Re: Installed the latest claws mail and it now will not run
« Reply #7 on: August 12, 2013, 10:13:45 pm »

WORKINGDIR=/home/ftp/pub/veclinux/packages
EXCLUDE=kernel,kernel-ide,kernel-source,kernel-headers,kernel-modules
#DISABLED=file:///mnt/cdrom/packages/
SOURCE=http://vectorlinux.osuosl.org/VL64-7.0/packages/
SOURCE=http://vectorlinux.osuosl.org/VL64-7.0/extra/
SOURCE=http://vectorlinux.osuosl.org/VL64-7.0/patches/:OFFICIAL
SOURCE=http://vectorlinux.osuosl.org/VL64-7.0/unstable/
#DISABLED=ftp://ftp.osuosl.org/pub/vectorlinux/VL64-7.0/packages/
#DISABLED=ftp://ftp.osuosl.org/pub/vectorlinux/VL64-7.0/patches/
#DISABLED=ftp://ftp.osuosl.org/pub/vectorlinux/VL64-7.0/extra/
SOURCE=ftp://ftp.osuosl.org/pub/vectorlinux/VL64-7.0/testing/
Logged

hata_ph

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 3261
  • -- Just being myself --
Re: Installed the latest claws mail and it now will not run
« Reply #8 on: August 13, 2013, 06:23:33 pm »

I am not sure why you can install the 32bit packages on your 64bit OS. But just to inform you almost all 32bit packages will not work on a 64bit OS unless you are using the multilib version. So you have to remove the 32bit version and reinstall with the 64bit version.

PS: Pls let us know if you found any 32bit packages in the 64bit repo
Logged

Lyn

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 674
Re: Installed the latest claws mail and it now will not run
« Reply #9 on: August 13, 2013, 11:03:18 pm »

well all the 32 bit apps installed were via gslapt so yes there are loads in the 64 bit repositories.
Logged