VectorLinux
December 18, 2014, 10:04:04 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Visit our home page for VL info. To search the old message board go to http://vectorlinux.com/forum1. The first VL forum is temporarily offline until we can find a host for it. Thanks for your patience.
 
Now powered by KnowledgeDex.
   Home   Help Search Login Register  
Please support VectorLinux!
Pages: [1] 2 3
  Print  
Author Topic: How do I install webcam?  (Read 36928 times)
acous
Member
*
Posts: 78


« on: May 01, 2007, 08:49:19 am »

I have a Amitech AWK-310 that I want to install and use in aMSN, how do I do that?
Logged
acous
Member
*
Posts: 78


« Reply #1 on: May 01, 2007, 09:07:25 am »

when I write lsusb there is a line:

Bus 1 Device 2: ID 0ac8:301b Z-star Microelectronics Corp. ZC0301 WebCam

and under lsmod I find one line:

videodev    21504  1  zc0301


I thought this ment that the webcam was installed but it still isnt, e.g. aMSN says so.

what should I do now?

Logged
JohnB316
Administrator
Vectorian
*****
Posts: 1346


Registered Linux User #386728


« Reply #2 on: May 01, 2007, 05:36:22 pm »

Have you tried configuring the webcam from within aMSN? Please read the following FAQ item from the aMSN home page: http://www.amsn-project.net/wiki/FAQ#What_is_WebcamWizard.3F

Hope this helps. Post again if you still have problems.

Thanks,
John
Logged

VL 6.0 SOHO latest alpha on one box, VL 5.9 Lite on the other.
acous
Member
*
Posts: 78


« Reply #3 on: May 01, 2007, 10:54:25 pm »

the configure webcam dialogue under "preferences->others->   says

"Please connect first"
"Webcam extension is loaded"
"capture extension -capture- is loaded"

when i press "change video settings" it says "currently no devices are installed"

so it does not work still.
Logged
acous
Member
*
Posts: 78


« Reply #4 on: May 02, 2007, 05:09:28 am »

ok, I connected  Smiley

now it says

Type IP-Restrict-NAT
Listening false

You are firewalled or behind a router


I found that I should open some ports for the webcam, how do i do this?
Logged
JohnB316
Administrator
Vectorian
*****
Posts: 1346


Registered Linux User #386728


« Reply #5 on: May 02, 2007, 08:46:12 am »

If your computer is connected to a router that is connected to a broadband modem, then it will be safe to turn off the VL firewall using VASM. You could also edit the rc.firewall script as the root user if you know which ports need to be opened for the webcam. I don't know which ports would need opening, so you might do well to search the forums at http://amsn-project.net/forums for that information.

If somebody else knows how to help the original poster with better advice than mine, please feel free to jump in. ;-)

Cheers,
John
Logged

VL 6.0 SOHO latest alpha on one box, VL 5.9 Lite on the other.
acous
Member
*
Posts: 78


« Reply #6 on: May 02, 2007, 10:18:46 am »

i disabled the firewall in vasm, in amsn i still get:

Type IP-Restrict-NAT
Listening false

You are firewalled or behind a router


**************


when i write spcagui in terminal I get:

video device /dev/video0
ERROR opening V4L interface
: No such file or directory


is the webcam installed?
Logged
M-ake
Member
*
Posts: 92


« Reply #7 on: May 02, 2007, 11:32:53 am »

My logitech webcam worked out-of-the-box with amsn. I use the following method to check if my webcam is working:

In amsn, choose "change my personal image", and there choose "webcam shot", if its installed, you should see the webcam video and change your webcam settings there. I dont know if the options are exactly named like that, since I use amsn with my native language.

Good luck
Logged

Jumalauta!!
--
Fish go m00!
acous
Member
*
Posts: 78


« Reply #8 on: May 02, 2007, 02:30:36 pm »

i tried this but it said i should check if the camera was installed or plugged in correctly  Sad

thanks for advice though!
Logged
acous
Member
*
Posts: 78


« Reply #9 on: May 03, 2007, 05:59:24 am »

I found this under dmesg:

zc0301: V4L2 driver ZC0301[P] Image Processor and Control Chip v1:1.05
usb 1-2: ZC0301[P] Image Processor and Control Chip detected (vid/pid 0x0AC8/0x301B)
usb 1-2: No supported image sensor detected
usbcore: registered new driver zc0301


is it installed?
Logged
newt
Vectorian
****
Posts: 1132



« Reply #10 on: May 03, 2007, 10:15:19 am »

I can't answer if it's connected or not, but the msn/amsn ports that will need to be available are 6891 to 6900.  It **seems** like your hardware is setup and working - it just can't find the correct, open port to bind to.  I would start by making sure you have the necessary ports open before delving too much into driver/hardware issues.  For the firewall you'd need to edit the rc.firewall files as described above, and you'd probably need to forward the ports via the router (if you're using a router).  We could certainly help you get through this if needed.

Or, perhaps a better starting point, if there is some other application that can use the webcam locally then you could test it that way.  I'm thinking along the lines of some application that intializes the webcam and shows you what the webcam sees, thus taking ports out of the equation.  Anyone know of an application (perferably that's already installed) that could be used to test this?
Logged
acous
Member
*
Posts: 78


« Reply #11 on: May 03, 2007, 10:42:54 am »

thanks for helping me!  Smiley

Ii also think it is a good idea to try a local program, i tried spcagui, i think this is a program which shows what the camera sees.

Also I am only connected to a broadband modem, some people call breadband modem for 'router'  Huh and when i diabled the firewall it still said that I was firewalled or behind a router? please look at the above post what the error message is.


everything works with vector linux except this  Undecided
Logged
blurymind
Packager
Vectorian
****
Posts: 1082



« Reply #12 on: May 04, 2007, 08:13:54 am »

i had simular woes under vector and solved it my self
http://www.vectorlinux.com/forum2/index.php?topic=2845.0

its weird..i never had nat/fw problems with mine.
Try stopping vl firewall.Disabling it (not to boot) doesnt work. Undecided
« Last Edit: May 04, 2007, 08:16:22 am by blurymind » Logged

status: playing around with new tablet and learning to 3d :p
google page :  http://blurymind.googlepages.com
DA PAGE :  http://www.blurymind.deviantart.com/
acous
Member
*
Posts: 78


« Reply #13 on: May 04, 2007, 02:14:56 pm »

yes I saw your thread earlier. Nice that you solved it! But the camera I want to install is not supported in the driver package u referred to so I guess it wont work, or is it worth a try? I have no idea.

Will try to stop the firewall, didn´t know the 'disable when boot' didnt work.
Logged
blurymind
Packager
Vectorian
****
Posts: 1082



« Reply #14 on: May 05, 2007, 11:32:12 pm »

yes I saw your thread earlier. Nice that you solved it! But the camera I want to install is not supported in the driver package u referred to so I guess it wont work, or is it worth a try? I have no idea.

Will try to stop the firewall, didn´t know the 'disable when boot' didnt work.
i saw that..
and spcagui doesnt work...hmm..

But amsn didnt give you a message "device not connected" ?
Logged

status: playing around with new tablet and learning to 3d :p
google page :  http://blurymind.googlepages.com
DA PAGE :  http://www.blurymind.deviantart.com/
Pages: [1] 2 3
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!