VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: Toshiba Satellite A210-15K?  (Read 4853 times)

kukibl

  • Guest
Toshiba Satellite A210-15K?
« on: April 02, 2008, 01:01:18 pm »

I've installed VL 5.9 Std on my sister's new laptop. The thing is that after few minutes (max. 5 min) of work in gui mode (XFCE) it starts blocking. In example - when I type something in Terminal it is not showing immediately, but after 10-15 seconds. During that time sometimes I can and sometimes not access XFCE's menu or open/make active/use other applications etc.

I guess problem is with ATI's driver, because problem is not present in tui mode. I am using fglrx driver. Tried ati and radeon modules, but when I startx I get "No screens found" message. Any ideas?

Also, this is first time I meet with AMD cpu. I would like to know what modules should I load so I can enable cpu frequency scaling?

Laptop's configuration:

AMD Turion 64 X2 1.9GHz
2 GB Ram
ATI Mobility RADEON X1200 (15.4" - 1280x800 max.)

Thank you in advance!
Logged

kukibl

  • Guest
Re: Toshiba Satellite A210-15K?
« Reply #1 on: April 03, 2008, 03:09:49 am »

Update:

I've tried vesa module, but problem remains. I guess graphic card is not causing this problem.

What could be wrong? Maybe something that is built-in in kernel is making problems? ???

Any ideas? Other AMD Turion users?
Logged

uelsk8s

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 2504
Re: Toshiba Satellite A210-15K?
« Reply #2 on: April 03, 2008, 06:17:45 am »

I am running a turion64 x2 here and have not had any "blocking"

you need to load the powernow-k8 module to use scaling.
Logged

kukibl

  • Guest
Re: Toshiba Satellite A210-15K?
« Reply #3 on: April 03, 2008, 07:19:53 am »

Thank you, uelsk8s! Cpu freq. scaling is working fine!

I've noticed one more problem - can't shutdown! Reboot works just fine, but shutdown freezes at "Disabling non-boot CPUs..." message. ???

Also, should I have rc.apm service enabled? It is disabled on my Sony, so I did the same on this Toshiba.
Logged

GrannyGeek

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 2567
Re: Toshiba Satellite A210-15K?
« Reply #4 on: April 03, 2008, 06:33:10 pm »

I've noticed one more problem - can't shutdown! Reboot works just fine, but shutdown freezes at "Disabling non-boot CPUs..." message. ???

I have that shutdown problem on my Turion 64 X2. Everything is already closed, so it's not dangerous. I finish the shutdown by pressing the power button.
--GrannyGeek
Logged
Registered Linux User #397786

Happily running VL 7 Gold on  a Sempron LE-1300 desktop (2.3 GHz), 4 G RAM,  GeForce 6150 SE onboard graphics and on an HP Pavilion dv7 i7, 6 gigs, Intel 2nd Generation Integrated Graphics Controller