VectorLinux
July 13, 2014, 01:02:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Visit our home page for VL info. To search the old message board go to http://vectorlinux.com/forum1. The first VL forum is temporarily offline until we can find a host for it. Thanks for your patience.
 
Now powered by KnowledgeDex.
   Home   Help Search Login Register  
Please support VectorLinux!
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Get X Windows to Config FIXED  (Read 5609 times)
stuarts-burgers
Member
*
Posts: 15


« on: October 19, 2007, 05:48:09 pm »

Hi
   Final get VL 5.8 SOHO on to my machine and now the X Windows will not start up. I have used the Autodect system, it finds my Intel i810 video card but seems to have some probs with both my LCD Screen and a CRT SVGA that I hauled out of the cupboard to check it was not the LCD

What I need to know is what should I be looking for on the screen boxes etc to be able to set the screen information manually and is there any thing else I should be looking for

Thanks
Stuart
 
« Last Edit: October 27, 2007, 01:33:19 pm by stuarts-burgers » Logged
D3javu
Member
*
Posts: 25


Registered User #390539


« Reply #1 on: October 19, 2007, 06:22:36 pm »

Hello buddy, what monitor are you using? try edit your xorg.conf. replace the default horizon and vertical sync to the exact one that your monitor support. You can find the info in your monitor's manual. Or just tell us your monitor model and we'll try help you.
Logged

A man will die, but not his ideas.
stuarts-burgers
Member
*
Posts: 15


« Reply #2 on: October 19, 2007, 07:17:06 pm »

Hi
 Me again
             I looked at the config file and it tells me that the Sync is 30-50 and the Vert  is 50-120 these are the same figures that the montior uses for my copy of Knoppix that does get the x windows to work. The monitor I am using at present is a Veiwsonic VCDTS23714-7A I think
Stuart
Logged
D3javu
Member
*
Posts: 25


Registered User #390539


« Reply #3 on: October 19, 2007, 08:20:07 pm »

Hehe, hard to find without exact model name. The knoppix using same version of xorg? What about at lower resolution with lower refresh rate?
Logged

A man will die, but not his ideas.
stuarts-burgers
Member
*
Posts: 15


« Reply #4 on: October 19, 2007, 10:04:54 pm »

NHi
 loked a bit further and found on the front in big Letters E70 Veiwsonic I hope that this helps
Logged
The Headacher
Louder than you
Global Moderator
Vectorian
*****
Posts: 1545


I like the bass to go BOOM!


WWW
« Reply #5 on: October 20, 2007, 01:11:56 am »

If knoppix works fine with that same videocard/monitor combination, you can replace the Section "Monitor", Section "Device" and Section "Screen" in /etc/X11/xorg.conf with the ones from Knoppix... You could even just try to copy the whole thing as it's set up by Knoppix to your Vector Linux install.
Logged

Most music on my soundcloud page was arranged in programs running on VL.
D3javu
Member
*
Posts: 25


Registered User #390539


« Reply #6 on: October 20, 2007, 02:12:41 am »

If it is really viewsonic e70, you can try this sync :

horizontal: 30-70, vertical: 50-160
Logged

A man will die, but not his ideas.
bigpaws
Vectorian
****
Posts: 1841


« Reply #7 on: October 20, 2007, 11:45:13 am »

There is a log in /var/log called Xorg check that file for errors.

There are several reasons for xconfig to fail.

Video card bad driver you can check in the console use command below:

cat /etc/X11/xorg.conf | grep Driver

This will tell you the driver please post that. 

Try this command:

cat /etc/X11/xorg.conf | grep DefaultDepth

This will tell you the default screen colors please post that result as well.

Also the other thing is how video cards are there. If more than one, that
could also be creating a problem.

Bigpaws
Logged
stuarts-burgers
Member
*
Posts: 15


« Reply #8 on: October 20, 2007, 02:02:29 pm »


cat /etc/X11/xorg.conf | grep Driver

This will tell you the driver please post that.  VGA i810

Try this command:

cat /etc/X11/xorg.conf | grep DefaultDepth
This will tell you the default screen colors please post that result as well. 16

I have look further as my copy of Knoppix fires up and it refers to X86free when talikng about X windows


Also there is only one video card the Intel onboard 810

Thanks for your help. Giving me exactly what I need to type at the command prompt makes it easier as I am new to this but happy to hop under the hood.

Stuart
Logged
bigpaws
Vectorian
****
Posts: 1841


« Reply #9 on: October 20, 2007, 02:54:30 pm »

As root in the console try this command:

mcedit /etc/X11/xorg.conf

That will open your Xconfig try changing the VGAi810 to VESA.

After that use F2 to save the file and F10 to exit midnight commander.

mc stands for midnight commander.

Hope that gets things going the rest looks ok.

Bigpaws
Logged
stuarts-burgers
Member
*
Posts: 15


« Reply #10 on: October 20, 2007, 05:21:06 pm »

Hi
  did the above with the mcedit
 using VESA I got a no modul reply
when  I used vesa  I got the following
(ww)****INVALID IO ALLOCATION**** b:0x14e0
e:0x14e7
(EE) VESA (0) No matching modules
(EE) Screen9s0 found but none have usable configuration
Fatal server error
No screens found
X10 fatal IO error 104

I hope that this points you in th correct direction of my problems

Logged
bigpaws
Vectorian
****
Posts: 1841


« Reply #11 on: October 20, 2007, 05:45:46 pm »

Ok you have either found the xorg log or the output
from failing X startup.

Quote
(ww)****INVALID IO ALLOCATION**** b:0x14e0
e:0x14e7
(EE) VESA (0) No matching modules
(EE) Screen9s0 found but none have usable configuration
Fatal server error
No screens found
X10 fatal IO error 104

First vesa did you try this is quotes "vesa" ?

Were you getting this error before?

If not return the Driver section to what it was.

How about the output of:

cat /etc/X11/xorg.conf | grep Modes

An area to analize are the EE warnings.

This might help get that information:

cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE


Bigpaws

Logged
stuarts-burgers
Member
*
Posts: 15


« Reply #12 on: October 20, 2007, 07:52:24 pm »

Hi
 Reset to i810 and then tried startx. Failed but got following report
Back Trace
0:X(xf86SigHandler+0x8a) (0x8088b2a)
1:[0xb7f50u20]
2:usr/X11R6/libmodules/drivers/i810_drv.so[0xb70a3592]
3:X(InitOutput+oxb83) [0x8072713]
4:X(main+0x226) [0x80d4496]
5:/Lib/Tls/libc.so.6 (__libc_start_main+0xdu) [0xb7dcfe14]
6: X[0x806ff61]
Fatal server erorr
Caught Signal 11 . Sever Aborting
x10 fatal 10 error:104

did the cat/var/log .... and got the following report
9110 Loading extention MTI-SCREEN-SAVER

did the cat /etc/X11...      and got no report

What I am doing is attempting to get Vector going  but I am also using Knoppix live to acess internet etc  so boot up Vector try things hand writereports close vector  boot up knoppix  and use in normal
way.

Aa I boot Knoppix I have seen some stuff ie  Monitor: VSC5007
and after attempting a number of times to start x windows  I see a report
"Retry with server XFree68(vesa)"
then the  X Windows system starts up

Logged
bigpaws
Vectorian
****
Posts: 1841


« Reply #13 on: October 21, 2007, 02:41:53 am »

Here is something to try.

Boot into Knoppix then in a console:

cat /etc/X11/xorg.conf > xconfig 

this will make a file called xconfig with all of the parameters.

Then you can boot Vector then as root

cat /etc/X11/xorg.conf > /etc/X11/xorg.conf.bak

(Creates a backup)

Then move the xconfig:

cat xconfig > /etc/X11/xorg.conf

That will place the xorg config from Knoppix in to Vector.

Then try startx.

Bigpaws
Logged
stuarts-burgers
Member
*
Posts: 15


« Reply #14 on: October 21, 2007, 10:22:37 am »

Hi
 Problem with this for me.
 
Basicly what I am doing is Starting computer from off with Live Knoppix Cd in CD ROM I do what I need to do then I close the computer down ( almost turn off at wall almost) and remove Knoppix CD.
I then turn computer back on and it boots Vector Linux from Hard Drive I do what is needed then turn then close down computer (almost  turn off at wall )
So you see I do not have seem to have access to Vector while using Knoppix and the same for Knoppix while using Vector.

I bet you love guys like me, The reason I chose Vector SOHO it seemed to be designed to run straight out of the box, it has not for me but I am really enjoying the process. I know that I will feel a sense of achievement
when it is all running that I would not get with pre installed M$ Vista. I must away now and wash out my mouth.
Logged
Pages: [1] 2
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!