VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: 5.9 GRUB help?  (Read 2206 times)

rebbi

  • Member
  • *
  • Posts: 7
5.9 GRUB help?
« on: December 25, 2007, 06:32:36 pm »

Hi,

I am new to Vector (but not to Linux) and when I tried to install 5.9 Gold onto my system, I ran into trouble with the LILO stage. 

I have Vista plus 3 Linux distros on my laptop, each distro with a separate root and /home partition. When I got to the LILO stage of installation, I opted to install LILO to the root partition but not to MBR, figuring I could add a GRUB entry for Vector later on. After rebooting, I was left with a GRUB menu that wouldn't load... it gave me an error number (13? 17? I can't remember...) and I reinstalled Mepis just to get a working GRUB back.

So.... can somebody post a walk-through on how to install Vecor 5.9 on a system with multiple distros and GRUB installed?

Thanks in advance! :D

SF
Logged

kidd

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 682
Re: 5.9 GRUB help?
« Reply #1 on: December 25, 2007, 06:43:29 pm »

If you have a working grub, you can just edit menu.lst wherever it is, to add VL.

I've always installed lilo in the MBR, so I cannot help you in installing it in the root partition.

Welcome to Vector linux!

toothandnail

  • Tester
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 2527
Re: 5.9 GRUB help?
« Reply #2 on: December 25, 2007, 11:17:13 pm »

If you already have a working copy of Grub, skip the Lilo installation in Vector. Then go to your (Mepis?) /boot/grub and edit menu.lst

I currently have two copies of Zenwalk plus one copy of Vector 5.9 on my laptop. The menu entry I use for booting Vector is as below:

Code: [Select]
title Vector Linux 5.9
root (hd0,11)
kernel (hd0,11)/boot/vmlinuz-2.6.22.14 root=/dev/hda12 vga=791 splash=silent ro
initrd (hd0,11)/boot/initrd
boot

There shouldn't really be any need to repeat the (hd0,11) section, but I've always found that a bit more reliable. Equally, the initrd is only to load the Vector splash screen on boot, so it can safely be left out. I use vga=791 on the laptop and vga=794 (1280x1024) on my desktop machines.

Its one of the nice things about Vector and some of the other Slackware-derived distros - they all allow you to skip installing the boot loader, unlike other "friendlier" distros....

paul.
Logged

Masta

  • Global Moderator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 725
Re: 5.9 GRUB help?
« Reply #3 on: December 27, 2007, 08:31:35 pm »

if you selected to install lilo to the root partition, it shouldn't have touched any existing mbr record (any existing Grub or Lilo, or whatever ..). It sounds to me that it's an issue with the existing version of Grub.
I've done a similar setup with a Suse installed Grub, after installing vl's lilo into the root,during it's installation. When I rebooted I didn't have an issue. Although I have no Windows type of partitions.

 Is it possible that you could duplicate this again?
Don't bother if it's a system with data you'd like to keep.

Logged

GrannyGeek

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 2567
Re: 5.9 GRUB help?
« Reply #4 on: December 28, 2007, 07:22:16 pm »

Its one of the nice things about Vector and some of the other Slackware-derived distros - they all allow you to skip installing the boot loader, unlike other "friendlier" distros....

Amen to that! Nothing irritates me more than to have a Linux distro install a boot loader in the MBR without asking me, or do it in such a sneaky fashion that I don't realize what's happening.

They all should work like VL and let you start the distro with the installation CD, if that's your choice.
--GrannyGeek
Logged
Registered Linux User #397786

Happily running VL 7 Gold on  a Sempron LE-1300 desktop (2.3 GHz), 4 G RAM,  GeForce 6150 SE onboard graphics and on an HP Pavilion dv7 i7, 6 gigs, Intel 2nd Generation Integrated Graphics Controller

rebbi

  • Member
  • *
  • Posts: 7
Re: 5.9 GRUB help? -- SOLVED, THANKS!
« Reply #5 on: December 29, 2007, 01:13:24 pm »

if you selected to install lilo to the root partition, it shouldn't have touched any existing mbr record (any existing Grub or Lilo, or whatever ..). It sounds to me that it's an issue with the existing version of Grub.
I've done a similar setup with a Suse installed Grub, after installing vl's lilo into the root,during it's installation. When I rebooted I didn't have an issue. Although I have no Windows type of partitions.

 Is it possible that you could duplicate this again?
Don't bother if it's a system with data you'd like to keep.



Yeah, I couldn't figure out how installing Vector with LILO on the boot partition could've hosed GRUB on my MBR, either!

Okay, this was one of those really silly errors on my part that kind of makes me smack myself on the head and say "Duh!"   ::)

I installed Vector over my Mepis partitions, but I forgot that the GRUB install had been done by Mepis!   :P  So of course, GRUB couldn't find /etc/boot/menu.lst and errored out. This is sorted out now and I'm up and running. Thanks to the poster who supplied the sample GRUB entry!  Now I just need to get my wireless issues figured out!!   ???

SF
Logged