VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: Wine and OpenGL with NVidia problem  (Read 2750 times)

platform

  • Member
  • *
  • Posts: 5
Wine and OpenGL with NVidia problem
« on: December 31, 2007, 10:37:59 pm »

Hi,
with VL 5.9Gold

I installed wine 0.9.51 with package manager.
It added an icon to my Menues for the Wine configuration,
but did not any support into the Thunar file manager for the
.exe and .EXE files.  So manually added winelauncher to be used
when I click on the executable.

Then I installed the CD with game.  The CD did not autodetect
or did not automount, so I executed mount /dev/cdrom.
That mounted the CD rom, and it is configured in my Wine config to be
'E' drive

When trying to execute a file (essentially to setup a video game)
I am getting


"

Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
err:wgl:X11DRV_WineGL_InitOpenglInfo  couldn't initialize OpenGL, expect problems
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
err:wgl:X11DRV_WineGL_InitOpenglInfo  couldn't initialize OpenGL, expect problems
err:wgl:X11DRV_wglGetProcAddress No libGL on this box - disabling OpenGL support !

"


Now, I thought that as far as video support, I am running what I need
to
=========

(II) PCI-to-PCI bridge:
(II) Bus 1: bridge is at (0:1:0), (0,1,1), BCTRL: 0x0004 (VGA_EN is cleared)
(II) PCI-to-ISA bridge:
(II) Bus -1: bridge is at (0:17:0), (0,-1,-1), BCTRL: 0x0008 (VGA_EN is set)
(--) PCI:*(0:5:0) nVidia Corporation NV18 [GeForce4 MX 4000] rev 193, Mem @ 0xdf000000/24, 0xd0000000/27, BIOS @ 0xdefe0000/17
New driver is "nv"
(==) Using default built-in configuration (55 lines)
(==) --- Start of built-in configuration ---
   Section "Module"
      Load   "extmod"
      Load   "dbe"
      Load   "glx"
      Load   "freetype"
      Load   "type1"
      Load   "record"
      Load   "dri"
   EndSection
   Section "Monitor"
      Identifier   "Builtin Default Monitor"
   EndSection
   Section "Device"
      Identifier   "Builtin Default nv Device 0"
      Driver   "nv"
   EndSection
   Section "Screen"
      Identifier   "Builtin Default nv Screen 0"
      Device   "Builtin Default nv Device 0"
      Monitor   "Builtin Default Monitor"
   EndSection


......


(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.4.0, module version = 1.0.0
   Module class: X.Org Server Extension
   ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libglx.so
(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
   compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
   Module class: X.Org Server Extension
   ABI class: X.Org Server Extension, version 0.1
(II) NVIDIA GLX Module  96.43.01  Wed Sep  5 19:47:01 PDT 2007
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "freetype"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/fonts//libfreetype.so
(II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
   compiled for 1.4.0, module version = 2.1.0
   Module class: X.Org Font Renderer
   ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.5
(II) Loading font FreeType
(II) LoadModule: "type1"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/fonts//libtype1.so
(II) Module type1: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.4.0, module version = 1.0.2
   Module class: X.Org Font Renderer
   ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.5
(II) Loading font Type1
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//librecord.so
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.4.0, module version = 1.13.0
   Module class: X.Org Server Extension
   ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading extension RECORD

=========================


Would like to ask if it is possible to fix the error I am getting
from Wine.

Thanks in advance

Logged

rbistolfi

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 2314
Re: Wine and OpenGL with NVidia problem
« Reply #1 on: January 01, 2008, 05:29:37 am »

hi platform, you are using the nv driver, and you need the proprietary nvidia driver to get 3d acceleration. If you didn't install the vlnvidia package during the install you will have to install it, you can use gslapt or perhaps you can find it in the install cd. After installing the package issue vlnvidia as root in a terminal, and follow the installer instructions.

HTH
Logged
"There is a concept which corrupts and upsets all others. I refer not to Evil, whose limited realm is that of ethics; I refer to the infinite."
Jorge Luis Borges, Avatars of the Tortoise.

--
Jumalauta!!

platform

  • Member
  • *
  • Posts: 5
Re: Wine and OpenGL with NVidia problem
« Reply #2 on: January 01, 2008, 06:56:53 pm »

hi, this worked
Actually I had it already installed --but somehow
inadvertanly switched to 'nv' -- which now I know is
not the proprietary one.

The game still does not work -- but this is not an
X problem anymore.

thank you again.
Logged