VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: 100% CPU when using Opera  (Read 3390 times)

feinar

  • Member
  • *
  • Posts: 2
100% CPU when using Opera
« on: March 16, 2008, 01:39:24 pm »

HI
Installed VL on my old laptop. Omnibook 900, P3-300Mhz 64Mb RAM.
Works fine, but when opening Opera, it goes seriously slow! Open system monitor and it shows CPU Usage 100%..
Killing Opera, down to 3 to 5%.

Someone having any Idea? Cannot use internet!
Logged

lagagnon

  • Global Moderator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 1922
Re: 100% CPU when using Opera
« Reply #1 on: March 16, 2008, 07:25:29 pm »

You do not have enough ram to run a browser. Are you using VL5.9? It takes about 68 MB just to have the desktop running. Did you activate swap? Show us the output of "free" , but even with swap I don't think you can use that machine effectively with VL and a browser and only 64MB.
Logged
"As people become more intelligent they care less for preachers and more for teachers". Robert G. Ingersoll

feinar

  • Member
  • *
  • Posts: 2
Re: 100% CPU when using Opera
« Reply #2 on: March 17, 2008, 01:39:34 am »

Using VL 5.9 light beta2

Not maxing out RAM... And yes, have swap partition (aprox 200mb) Only CPU maxing out 100%...
No problem using Dillo web browser...

Logged

nightflier

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 4141
Re: 100% CPU when using Opera
« Reply #3 on: March 17, 2008, 06:50:03 am »

I think any full-featured, modern browser is going to max out that machine. Hard drive speed becomes a big factor when you're using swap. Make sure you use EXT2 file system. Lowest spec I have tried is P3-600/64. When launching Opera I have to wait a while for it to settle down (yes, CPU at 100%). Once stabilized, it becomes usable.
Logged

uelsk8s

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 2504
Re: 100% CPU when using Opera
« Reply #4 on: March 17, 2008, 06:50:53 am »

I can use Opera on my P2-300 64mb ram on Light without problems.
Has it always been this way?
if not you could try removing the ~/.opera folder or the flash plugin.
Logged