Please support VectorLinux!

Author Topic: 100% CPU when using Opera  (Read 3271 times)

feinar

  • Member
  • *
  • Posts: 2
100% CPU when using Opera
« on: March 16, 2008, 12:39:24 pm »
HI
Installed VL on my old laptop. Omnibook 900, P3-300Mhz 64Mb RAM.
Works fine, but when opening Opera, it goes seriously slow! Open system monitor and it shows CPU Usage 100%..
Killing Opera, down to 3 to 5%.

Someone having any Idea? Cannot use internet!

lagagnon

  • Global Moderator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 1922
Re: 100% CPU when using Opera
« Reply #1 on: March 16, 2008, 06:25:29 pm »
You do not have enough ram to run a browser. Are you using VL5.9? It takes about 68 MB just to have the desktop running. Did you activate swap? Show us the output of "free" , but even with swap I don't think you can use that machine effectively with VL and a browser and only 64MB.
"As people become more intelligent they care less for preachers and more for teachers". Robert G. Ingersoll

feinar

  • Member
  • *
  • Posts: 2
Re: 100% CPU when using Opera
« Reply #2 on: March 17, 2008, 12:39:34 am »
Using VL 5.9 light beta2

Not maxing out RAM... And yes, have swap partition (aprox 200mb) Only CPU maxing out 100%...
No problem using Dillo web browser...


nightflier

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 4072
Re: 100% CPU when using Opera
« Reply #3 on: March 17, 2008, 05:50:03 am »
I think any full-featured, modern browser is going to max out that machine. Hard drive speed becomes a big factor when you're using swap. Make sure you use EXT2 file system. Lowest spec I have tried is P3-600/64. When launching Opera I have to wait a while for it to settle down (yes, CPU at 100%). Once stabilized, it becomes usable.

uelsk8s

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 2504
Re: 100% CPU when using Opera
« Reply #4 on: March 17, 2008, 05:50:53 am »
I can use Opera on my P2-300 64mb ram on Light without problems.
Has it always been this way?
if not you could try removing the ~/.opera folder or the flash plugin.