Please support VectorLinux!

Author Topic: Help configuring network startup  (Read 1859 times)

clone

  • Member
  • *
  • Posts: 5
Help configuring network startup
« on: March 19, 2008, 10:43:38 am »
Hi guys,

ok so i configured my wireless through VLwifi and it works fine, but the problem i am having is when i boot my computer the daemon for it starts up after my login appears.  i use a text only startup, and after i get a chance to login, my login freezes and vector configures my wireless card. strange.
so my question is how can i get my wifi to start up BEFORE i get to my login. is there something in the /etc/inittab i can change the order of or something like that?

thanks  :)

kc1di

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1125
  • Morse Code Early digital mode. John 3:16
Re: Help configuring network startup
« Reply #1 on: March 19, 2008, 01:41:55 pm »
Hi guys,

ok so i configured my wireless through VLwifi and it works fine, but the problem i am having is when i boot my computer the daemon for it starts up after my login appears.  i use a text only startup, and after i get a chance to login, my login freezes and vector configures my wireless card. strange.
so my question is how can i get my wifi to start up BEFORE i get to my login. is there something in the /etc/inittab i can change the order of or something like that?

thanks  :)

Which version of VL are you using?
Dave
( Living Somewhere in Maine USA)
Registered Linux User #462608

clone

  • Member
  • *
  • Posts: 5
Re: Help configuring network startup
« Reply #2 on: March 19, 2008, 02:01:42 pm »
5.9 STD-GOLD

uelsk8s

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 2504
Re: Help configuring network startup
« Reply #3 on: March 19, 2008, 02:32:18 pm »
clone,
I think the problem is that the network is started in the background
open /etc/rc.d/rc.M as root and find the line that says
Code: [Select]
/etc/rc.d/rc.network & >dev/nulland remove the &
so it looks like this
Code: [Select]
/etc/rc.d/rc.network >dev/null
Let us know if that fixes it for you.

Uelsk8s

clone

  • Member
  • *
  • Posts: 5
Re: Help configuring network startup
« Reply #4 on: March 19, 2008, 05:47:37 pm »
ok thanks for reply.

but the network part of that file only applies to my ethernet port connection and thats fine. its the way that VLwifi starts up is the problem. I want to get it to start before i logon but it sort of seems like it starts when it wants to after all the other modules and daemons are loaded.
i will probably just end up configuring my wireless the slackware way and add my card to /etc/rc.d/rc.inet1.conf, i figure that should fix it. 

thanks though  :)

uelsk8s

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 2504
Re: Help configuring network startup
« Reply #5 on: March 19, 2008, 06:10:13 pm »
clone,
both wired and wireless networks are started from rc.network
VLwifi adds an inet that gets started by rc.network.

The VL inet scripts dont do anything with the data in /etc/rc.d/rc.inet1.conf


clone

  • Member
  • *
  • Posts: 5
Re: Help configuring network startup
« Reply #6 on: March 19, 2008, 06:16:11 pm »
youre right

i tried to start up my wireless the slack way and it does the same thing.  i guess its not that big of a deal, its just like an 8 second delay on the login screen while it configures my card. its so strange that it does that though?