VectorLinux
November 21, 2014, 06:44:18 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Visit our home page for VL info. To search the old message board go to http://vectorlinux.com/forum1. The first VL forum is temporarily offline until we can find a host for it. Thanks for your patience.
 
Now powered by KnowledgeDex.
   Home   Help Search Login Register  
Please support VectorLinux!
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: M10 Radeon (96/97) 3d without fglrx vector<>ubuntu  (Read 2364 times)
broozar
Member
*
Posts: 7


« on: March 19, 2008, 04:00:26 pm »

hi all,

i am desperately trying to get my laptop M10 (radeon 9600 mobility) to work in 3d mode with the open source "radeon" drivers. i have a friend who has 3d support with that card (9700, but that's basically the same chip with a higher clock) on his laptop running ubuntu.

this is his xorg.conf (shortened):

Code:
Section "Module"
Load "i2c"
Load "bitmap"
Load "ddc"
Load "dri"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "type1"
Load "vbe"
EndSection

Section "Device"
Identifier "ATI Technologies, Inc. RV350 NP [Mobility Radeon 9600/9700 M10/M11]"
Driver "radeon"
BusID "PCI:1:0:0"
Option "XAANoOffscreenPixmaps"
# Option "AGPMode" "4"
# Option  "AGPFastWrite" "true"
Option "DynamicClocks" "true"
Option "DisableGLXRootClipping" "true"
Option "AddARGBGLXVisuals" "true"
Option "AllowGLXWithComposite" "true"
Option "EnablePageFlip" "true"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
Option "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "ATI Technologies, Inc. RV350 NP [Mobility Radeon 9600/9700 M10/M11]"
Monitor "Generic Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1400x1050"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "1400x1050"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1400x1050"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1400x1050"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1400x1050"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1400x1050"
EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
Option "AIGLX" "true"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
InputDevice     "stylus" "SendCoreEvents"
InputDevice     "cursor" "SendCoreEvents"
InputDevice     "eraser" "SendCoreEvents"
InputDevice "Synaptics Touchpad"
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection

and mine:

Code:
Section "ServerLayout"
Identifier     "X.org Configured"
Screen      0  "Screen0" 0 0
InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Module"
Load  "glx"
Load  "extmod"
Load  "xtrap"
Load  "record"
Load  "GLcore"
Load  "dbe"
Load  "dri"
Load  "freetype"
Load  "type1"
EndSection

Section "Monitor"
Option "DPMS"
Option "UseEdidFreqs" "1"
#DisplaySize   300   230 # mm
Identifier   "Monitor0"
VendorName   "CPT"
ModelName    "1005"
HorizSync 31.5-64
VertRefresh 40-90
EndSection

Section "Device"
Option     "AGPMode"            "4"
Option     "AGPFastWrite"        "1"
Option     "EnablePageFlip"      "1"
Option     "ColorTiling"        "1"
Option     "DRI"                "1"
Identifier  "Card0"
Driver      "radeon"
VendorName  "ATI Technologies Inc"
BoardName   "RV350 [Mobility Radeon 9600 M10]"
BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Card0"
Monitor    "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     1

EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     4

EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     8

EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     15

EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     16

EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     24

EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "on"
EndSection

now tell me why i get 0.5 fps in tuxracer. i found the fglrx driver too unstable to use it, and as i have a friend who has it running with "radeon", i know it must be possible somehow. thanks for any help!
however, glxgears gives me 250fps.
« Last Edit: March 19, 2008, 04:11:06 pm by broozar » Logged
broozar
Member
*
Posts: 7


« Reply #1 on: March 31, 2008, 04:28:58 pm »

ok, no answer here. one more thing, i tried suse (fglrx is optimised for suse, i read somewhere), and wow, the standard radon module produced frame rates between 1500 and 1700 in glxgears, values that i only achieved with fglrx in vector. i'll post the xorg.conf tomorrow.
Logged
broozar
Member
*
Posts: 7


« Reply #2 on: April 01, 2008, 11:57:18 am »

ok, this is the autoconfig file from Zenwalk 5 taht i installed recently. glxgears@1720 fps in "radeon" module, warsow runs great, sauerbraten->don't even think of it. so there is still room for improvement.

only the relevant parts:
Code:
Section "Module"
Load  "synaptics"
Load  "glx"
Load  "extmod"
Load  "xtrap"
Load  "record"
Load  "GLcore"
Load  "dbe"
Load  "dri"
Load  "freetype"
Load  "type1"
EndSection

# **********************************************************************
# DRI section
# **********************************************************************

Section "dri"
# Access to OpenGL ICD is allowed for all users:
    Mode 0666
# Access to OpenGL ICD is restricted to a specific user group:
#    Group 100    # users
EndSection


# **********************************************************************
# Extensions section
# **********************************************************************

Section "Extensions"
        Option "Composite" "Enable"
EndSection

# **********************************************************************
# Monitor section
# **********************************************************************

Section "Monitor"
Identifier     "Monitor1"
VendorName   "CPT"
ModelName    "1005"

Modeline "1400x1050_63.500" 108.000000 1400 1424 1480 1600 1050 1053 1056 1063 -HSync -VSync

     HorizSync 31.5 - 50.0
     VertRefresh 40-90
     Option "UseEdidFreqs" "1"

Option "ReducedBlanking"

EndSection


# **********************************************************************
# Graphic devices section
# **********************************************************************

# Any number of graphic devices sections may be present

Section "Device"
Identifier     "Videocard1"
VendorName  "ATI Technologies Inc"
BoardName   "RV350 [Mobility Radeon 9600 M10]"
Driver     "radeon"
BusID       "PCI:1:0:0"
Option "RenderAccel" "true"
EndSection

# **********************************************************************
# Screen section
# **********************************************************************

Section "Screen"
    Identifier  "Videoconfig"
    Device      "Videocard1"
    Monitor     "Monitor1"

   DefaultDepth 24

    Subsection "Display"
        Depth       8
        Modes "1400x1050_63.500" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       16
        Modes "1400x1050_63.500" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       24
        Modes "1400x1050_63.500" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       32
        Modes "1400x1050_63.500" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubsection
EndSection

# **********************************************************************
# ServerLayout section
# **********************************************************************

Section "ServerLayout"
Identifier "Simple Layout"
Screen "Videoconfig"
InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
InputDevice "Pad1" "SendCoreEvents"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
EndSection
Logged
uelsk8s
Administrator
Vectorian
*****
Posts: 2504



« Reply #3 on: April 01, 2008, 05:26:45 pm »

can you try using that same xorg.conf in VL?
Logged
broozar
Member
*
Posts: 7


« Reply #4 on: April 01, 2008, 11:52:50 pm »

yes, it's worth a try. i will do in the next few days.
Logged
exeterdad
Packager
Vectorian
****
Posts: 2046



« Reply #5 on: April 08, 2008, 04:18:50 am »

Those framerates are for fglrx? (1500-1700)
This laptop has the ATI mobility 7500 using the open source Radeon driver and I achieve 1700 or better with glxgears.  I would of thought fglrx would perform much better then that?
Logged
broozar
Member
*
Posts: 7


« Reply #6 on: April 09, 2008, 08:29:09 am »

1500-1700 are module "radon" only on suse 10.3, ubuntu 7.10 and zenwalk 5 (which i'm currently using). VL's module "radeon" presents me only 250. fglrx gives me 2200-2500 at all those systems.

@exet: so, you're saying that you get 1700 with rad7500 and "radeon" module in VL? maybe i just damaged anything when i removed fglrx from my system. hm.
Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!