Please support VectorLinux!

Author Topic: Video Players: Blue screen while audio works?  (Read 2597 times)

LLL

  • Global Moderator
  • Vectorite
  • *****
  • Posts: 263
  • The sun is shining...
Video Players: Blue screen while audio works?
« on: November 02, 2008, 09:56:27 am »
VL5.9 SOHO -- Radeon 7500

Strange video behaviour: If I set Xorg depth to "24" all videos (DVD, AVI's, etc.) play as expected, but if I set depth to "16" (which allows for better performance with Flash, etc.) I get blue screens in Xine, KPlayer, VLC, etc. (rest of my display works as usual) while audio works. Should be noted that I don't even get the player's default no-content-loaded screen (the XINE logo, for instance) - right from start, before any file is loaded, it's blue.

Even stranger: If I load one instance of any video player, I just get the blue screen...but if I load a 2nd video player (e.g., Xine+Xine or Xine+VLC or VLC+KPlayer, etc.), it comes up as it should, and will give full video display - no blue screen.

I've googled ad nauseum, and read many posts of this happening in reverse - blue screens at 24 depth, and working at 16 - but I'm stuck on this reversed situation...

Any ideas?!

LLL

P.S. Xorg.conf, just in case you were dying to see it:
Code: [Select]
Section "ServerLayout"
Identifier     "X.org Configured"
Screen      0  "Screen0" 0 0
InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice    "Synaptics Mouse" "SendCoreEvents"
InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
RgbPath      "/usr/share/X11/rgb"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
    FontPath    "/usr/share/fonts/TTF"
    FontPath    "/usr/share/fonts/OTF"
    FontPath    "/usr/share/fonts/Type1"
    FontPath    "/usr/share/fonts/misc"
    FontPath    "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
    FontPath    "/usr/local/share/fonts"
EndSection

Section "Module"
Load  "glx"
Load  "extmod"
Load  "xtrap"
Load  "record"
Load  "GLcore"
Load  "dbe"
Load  "dri"
Load  "freetype"
Load  "type1"
Load "synaptics"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier  "Keyboard0"
Driver      "kbd"
Option  "XkbLayout"  "us"    ## KEYBOARD_MAP!
Option  "XkbModel"  "pc105"    ## KEYBOARD_MODEL!
Option  "Xkbvariant"  ""    ## KEYBOARD_VARIANT!
EndSection

Section "InputDevice"
 Identifier  "Mouse0"
 Driver      "mouse"
 Option     "Protocol" "auto"
 Option     "Device" "/dev/input/mice"
 Option     "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
  Identifier    "Synaptics Mouse"
  Driver        "synaptics"
  Option        "Device"        "/dev/input/mouse0"
  Option        "Protocol"      "auto-dev"
  Option        "LeftEdge"      "1700"
  Option        "RightEdge"     "5300"
  Option        "TopEdge"       "1700"
  Option        "BottomEdge"    "4200"
  Option        "FingerLow"     "25"
  Option        "FingerHigh"    "30"
  Option        "MaxTapTime"    "180"
  Option        "MaxTapMove"    "220"
  Option        "VertScrollDelta" "100"
  Option        "MinSpeed"      "0.09"
  Option        "MaxSpeed"      "0.18"
  Option        "AccelFactor"   "0.0015"
  Option        "SHMConfig"     "on"
 # Option       "Repeater"      "/dev/ps2mouse"
EndSection

Section "Monitor"
Option "DPMS"
Option "UseEdidFreqs" "1"
Identifier   "Monitor0"
VendorName   "Monitor Vendor"
ModelName    "Monitor Model"
HorizSync 31.5-64
VertRefresh 40-90
EndSection

Section "Device"
### Available Driver options are:-
### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
### [arg]: arg optional
#Option     "NoAccel"                   # [<bool>]
#Option     "SWcursor"                  # [<bool>]
#Option     "Dac6Bit"                   # [<bool>]
#Option     "Dac8Bit"                   # [<bool>]
#Option     "BusType"                   # [<str>]
#Option     "CPPIOMode"                 # [<bool>]
#Option     "CPusecTimeout"             # <i>
#Option     "AGPMode"                   # <i>
#Option     "AGPFastWrite"              # [<bool>]
#Option     "AGPSize"                   # <i>
#Option     "GARTSize"                  # <i>
#Option     "RingSize"                  # <i>
#Option     "BufferSize"                # <i>
#Option     "EnableDepthMoves"          # [<bool>]
#Option     "EnablePageFlip"            # [<bool>]
#Option     "NoBackBuffer"              # [<bool>]
#Option     "DMAForXv"                  # [<bool>]
#Option     "FBTexPercent"              # <i>
#Option     "DepthBits"                 # <i>
#Option     "PCIAPERSize"               # <i>
#Option     "AccelDFS"                  # [<bool>]
#Option     "DDCMode"                   # [<bool>]
#Option     "IgnoreEDID"                # [<bool>]
#Option     "DisplayPriority"           # [<str>]
#Option     "PanelSize"                 # [<str>]
#Option     "ForceMinDotClock"          # <freq>
#Option     "ColorTiling"               # [<bool>]
#Option     "VideoKey"                  # <i>
#Option     "RageTheatreCrystal"        # <i>
#Option     "RageTheatreTunerPort"      # <i>
#Option     "RageTheatreCompositePort"  # <i>
#Option     "RageTheatreSVideoPort"     # <i>
#Option     "TunerType"                 # <i>
#Option     "RageTheatreMicrocPath"     # <str>
#Option     "RageTheatreMicrocType"     # <str>
#Option     "ScalerWidth"               # <i>
#Option     "RenderAccel"               # [<bool>]
#Option     "SubPixelOrder"             # [<str>]
#Option     "ShowCache"                 # [<bool>]
#Option     "DynamicClocks"             # [<bool>]
#Option     "VGAAccess"                 # [<bool>]
#Option     "ReverseDDC"                # [<bool>]
#Option     "LVDSProbePLL"              # [<bool>]
#Option     "AccelMethod"               # <str>
#Option     "DRI"                       # [<bool>]
#Option     "ConnectorTable"            # <str>
#Option     "DefaultConnectorTable"     # [<bool>]
#Option     "DefaultTMDSPLL"            # [<bool>]
#Option     "TVDACLoadDetect"           # [<bool>]
Identifier  "Card0"
    Driver      "radeon"
    Option      "DPMS"
    Option      "Accel"
    Option      "AGPMode"      "4"
    Option      "AGPFastWrite" "1"
    Option      "DDCMode"      "yes"
    Option      "EnablePageFlip" "1"
    VideoRam    32768
    # Insert Clocks lines here if appropriate
VendorName  "ATI Technologies Inc"
BoardName   "Radeon Mobility M7 LW [Radeon Mobility 7500]"
BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Card0"
Monitor    "Monitor0"
DefaultDepth 16
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     1

EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     4

EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     8

EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     15

EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     16

EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     24

EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "on"
EndSection
Lost & Lovin' Linux...living on:
VectorLinux 6.0 with XFCE on Thinkpad T43p (2.13 GHz | 2GB | 60GB)

LLL

  • Global Moderator
  • Vectorite
  • *****
  • Posts: 263
  • The sun is shining...
Re: Video Players: Blue screen while audio works?
« Reply #1 on: November 02, 2008, 01:12:52 pm »
Note: Tried with XShm driver, and I get playback on first try without blue screen, but playback is choppy (I understand the XShm driver is known to be slower).

I've also tried Xine's tips here http://xinehq.de/index.php/faq#BLUESCREEN, but without luck.
Lost & Lovin' Linux...living on:
VectorLinux 6.0 with XFCE on Thinkpad T43p (2.13 GHz | 2GB | 60GB)

Masta

  • Global Moderator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 725
Re: Video Players: Blue screen while audio works?
« Reply #2 on: February 19, 2009, 12:23:24 pm »
Try turning off the composite and see if that helps.

M0E-lnx

  • Administrator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 3208
Re: Video Players: Blue screen while audio works?
« Reply #3 on: February 19, 2009, 12:51:42 pm »
I've seen this but I can tell you for sure in my cases, it's related to compositing.
Either xfce4's compositing or compiz.

Sadly, I've had to sacrifice one of the too.