VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: Some strange troubles with sound VL 5.9 STD  (Read 3146 times)

vovane

  • Member
  • *
  • Posts: 50
Some strange troubles with sound VL 5.9 STD
« on: November 24, 2008, 12:44:33 pm »

The sound in my whole system is missing,but firefox and opera play sounds in flash animations,but with too loud bass and almost without med and high sounds.Alsa is 1.0.17
Logged

overthere

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1364
Re: Some strange troubles with sound VL 5.9 STD
« Reply #1 on: November 24, 2008, 02:27:51 pm »

have you checked the levels...in a terminal type: xterm alsamixer ...and use the arrow keys...
hope that helps
Logged
Everything Is Relative

vovane

  • Member
  • *
  • Posts: 50
Re: Some strange troubles with sound VL 5.9 STD
« Reply #2 on: November 25, 2008, 03:32:20 am »

Alsamixer's volume is ok,it allows sound but programs dont do it,that's the problem
Logged

overthere

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1364
Re: Some strange troubles with sound VL 5.9 STD
« Reply #3 on: November 25, 2008, 06:15:17 pm »

is it possible to be more specific?..if for example you were attempting to play a cd in xmms and had no sound you may open options/preferances...click cd audio...configure.. and try digital rather than analog..the post is somewhat general...sorry..would just like to see you get up and running
« Last Edit: November 25, 2008, 06:17:50 pm by overthere »
Logged
Everything Is Relative

vovane

  • Member
  • *
  • Posts: 50
Re: Some strange troubles with sound VL 5.9 STD
« Reply #4 on: November 26, 2008, 07:34:47 am »

Sorry,i will try to specify the problem.There's no sound in all programs except sounds that browsers play in flash animations,such as flash videos or games.But sounds in flash are overbassed.And for that alsamixer is ok.
Logged

newt

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1132
Re: Some strange troubles with sound VL 5.9 STD
« Reply #5 on: November 26, 2008, 11:32:47 am »

I'm gonna beat a dead horse here for a second... Are you certain that the master and PCM channels are not muted in alsamixer?  They should both show '00' highlighted in green, and not 'MM'.

EDIT:
The fact that you can hear sound via flash objects suggests that alsa is fine, but I just want you to be certain that both channels are unmuted and turned all the way up.
« Last Edit: November 26, 2008, 11:39:10 am by newtor »
Logged

The Headacher

  • Louder than you
  • Global Moderator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 1553
  • I like the bass to go BOOM!
    • Multimedia on VL (work in progress)
Re: Some strange troubles with sound VL 5.9 STD
« Reply #6 on: November 27, 2008, 04:07:59 am »

Alsa probably is fine, since you do get some sound.
However, if you have a mixer like mine
, you can have like 100 wrong settings. Also, keep in mind that some things multiply eachother, so if you set master to 50% and PCM to 50%, only 25% of PCM will come through, which might not be loud enough to be heard. The low sounds could come from the LFE channel, you might want to increase the "Side" settings (if you have 'm), and Front too.

Logged
Most music on my soundcloud page was arranged in programs running on VL.

vovane

  • Member
  • *
  • Posts: 50
Re: Some strange troubles with sound VL 5.9 STD
« Reply #7 on: November 28, 2008, 11:55:03 am »

Alsamixer is still ok,and sound in not muted - browsers play it.
Logged

The Headacher

  • Louder than you
  • Global Moderator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 1553
  • I like the bass to go BOOM!
    • Multimedia on VL (work in progress)
Re: Some strange troubles with sound VL 5.9 STD
« Reply #8 on: November 28, 2008, 12:07:21 pm »

Alright, just checking. You wouldn't have been the first with dodgy mixer settings. So, what soundcard do you have?

please post the output of:
Code: [Select]
less /proc/asound/cards and
Code: [Select]
lsmod | grep snd
Logged
Most music on my soundcloud page was arranged in programs running on VL.