VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: Vista and memory  (Read 5953 times)

gamfa

  • Vectorite
  • ***
  • Posts: 245
Vista and memory
« on: November 25, 2008, 06:52:22 pm »

Is 2gb of memory sufficient to run Vista Home Basic with SP1????
Logged
"Don't tell my cattle I have leather seats in my truck"

"I never let schooling stand in the way of my education"...Mark Twain

newt

  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 1132
Re: Vista and memory
« Reply #1 on: November 25, 2008, 07:13:43 pm »

Should be fine.  I run vista home premium in a virtual machine with 1gb ram and it works - not very fast, but it works.  I'm sure 2gb would help a bunch.
Logged

The Headacher

  • Louder than you
  • Global Moderator
  • Vectorian
  • *****
  • Posts: 1553
  • I like the bass to go BOOM!
    • Multimedia on VL (work in progress)
Re: Vista and memory
« Reply #2 on: November 25, 2008, 10:07:17 pm »

Depends on what you plan to do with it. If you want to go gaming, you'll probably want to add another gb.
My Vista uses about 900 MB just sitting there doing nothing.
Logged
Most music on my soundcloud page was arranged in programs running on VL.

GrannyGeek

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 2567
Re: Vista and memory
« Reply #3 on: November 25, 2008, 10:55:05 pm »

2 gigs is fine for ordinary use. I don't know anything about gaming, but I do have 2 gigs on my Vista laptop and it runs well. Be sure to disable all the junk running in the background, as that'll slow down a machine no matter how much RAM you have.

Don't be alarmed at what seems like high memory usage. Vista uses as much memory as it can all the time. That's how it's designed. If a program needs more RAM, Vista discards some of the no-longer-needed stuff in RAM.
--GrannyGeek
Logged
Registered Linux User #397786

Happily running VL 7 Gold on  a Sempron LE-1300 desktop (2.3 GHz), 4 G RAM,  GeForce 6150 SE onboard graphics and on an HP Pavilion dv7 i7, 6 gigs, Intel 2nd Generation Integrated Graphics Controller

gamfa

  • Vectorite
  • ***
  • Posts: 245
Re: Vista and memory
« Reply #4 on: November 26, 2008, 05:01:50 pm »

Quote
Be sure to disable all the junk running in the background, as that'll slow down a machine no matter how much RAM you have.

How is this done?
Logged
"Don't tell my cattle I have leather seats in my truck"

"I never let schooling stand in the way of my education"...Mark Twain

rbistolfi

  • Packager
  • Vectorian
  • ****
  • Posts: 2322
Re: Vista and memory
« Reply #5 on: November 26, 2008, 05:20:16 pm »

Quote
Be sure to disable all the junk running in the background, as that'll slow down a machine no matter how much RAM you have.

How is this done?

I use this site to fix the machines of my friends ;D

http://www.blackviper.com/
Logged
"There is a concept which corrupts and upsets all others. I refer not to Evil, whose limited realm is that of ethics; I refer to the infinite."
Jorge Luis Borges, Avatars of the Tortoise.

--
Jumalauta!!