VectorLinux

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Visit our home page for VL info. For support and documentation, visit the Vector Linux Knowledge Center or search the Knowledge Center and this Forum using the search box above.

Author Topic: Sound Distortion and short dropouts.  (Read 1662 times)

kb9aln

  • Member
  • *
  • Posts: 2
Sound Distortion and short dropouts.
« on: February 23, 2009, 06:45:47 pm »

Hi, Everyone.

I am having a problem with sound distortion and occasional (very short) dropouts.

The setup is VL 5.9 on an 880 MHz PIII, 640 MB RAM, Asus MB, and have tried two different sound cards, a SB Live PCI card and an Ensoniq Audio PCI card.

Both seem to have the same problem after configuring with VASM. The sound is noticeably distorted, as though it is overdriven slightly. Increasing the drive level with the mixer controls (main output level, PCM and wave) increases the distortion, while lowering it decreases the distortion without eliminating it. Aditionally, there are very short audio dropouts from time to time.

The distortion is present whether I play a CD or an internet radio stream. Some streams or sources are worse than others, it depends on the program audio level. It is as though there is a slight overdrive of audio levels somewhere.

If anyone has any ideas, I would appreciate it. Thanks in advance.

I have Slackware 10.2 installed on another drive, everything works well
Logged

kb9aln

  • Member
  • *
  • Posts: 2
Re: Sound Distortion and short dropouts.
« Reply #1 on: March 23, 2009, 12:45:52 pm »

Looks like I have solved my own problem.

It appears to be centered around the mother board. I had another computer around here with the same CPU speed and same memory, and I installed some of the other peripheral parts. I now have no distortion or drop-outs in the sound.

I have not had good luck with ASUS. This particular mother board (CUBX) has had problems with core voltage fluctuations causing it to lock up. I repaired that problem by installing filtering capacitors on the core voltage line.

I have also had other oddities with this mother board. I could mount one USB keychain drive as /dev/sda1, unmount and unplug it and had to mount a different USB keychain drive as /dev/sdb1. My mp3 player mounted as /dev/sdd1. Yet on another computer with the same version of Linux (Slackware 10.2), every one of those drives mounted as /dev/sda1. It seems that there is something odd about the way that this mother board talks to devices that connect to it.

So this is a weird mother board and were I to buy a new mother board, it certainly would not be an ASUS.

Thanks to anyone who may have given this much thought.
Logged